2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Baka szerint ez poltikai játék

Méltatlan a jogállam egyik alapintézményével politikai játékot űzni - mondta Baka András főbírójelölt hétfőn azután, hogy a parlament immár másodszor nem választotta meg a Legfelsőbb Bíróság elnökének.
2009. június 15. hétfő 20:18 - HírExtra
"Fogalmam sincs, hogy mi történhetett, mi van a szavazás eredménye mögött, hiszen a frakciók úgy nyilatkoztak, hogy támogatják a jelölést" - mondta az államfő jelöltje újságíróknak a Parlamentben a szavazás után pár perccel.

"Úgy látszik, mindenki támogatása kevés, talán kicsit kevesebb jobb lett volna" - jegyezte meg a jelölt.

A politika felelőssége, hogy egy éve üres a Legfelsőbb Bíróság elnöki széke - fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, hogy vállalna-e egy újabb jelölést, Baka András úgy válaszolt: "olyan mértéktelen a bizalmatlanság, hogy mindenkinek el kell gondolkodnia, meddig mehet ez a játék".

Kérdésre válaszolva megjegyezte: nem tudja, kinek üzentek a szavazással a politikusok, neki vagy a köztársasági elnöknek, de "véget kell vetni az üzengetésnek", és tisztességgel megválasztani a közjogi méltóságokat.

Arra a kérdésre, hogy jobb lenne-e, ha nem titkos szavazással választanák az LB elnökét, Baka András úgy reagált: más országokban működik ez a gyakorlat, ezért feltehetően nem a szabályozáson kellene változtatni, hanem a hozzáálláson.

Az LB korábbi elnökének, Lomnici Zoltánnak 2008 júniusában járt le a mandátuma.
Az elmúlt több mint egy év során az Országgyűlés hétfőn már negyedik alkalommal nem tudott új főbírót választani.

Baka Andrást, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi magyar bíráját az államfő már 2008 májusában jelölte a főbírói posztra, azonban Baka András - csakúgy, mint hétfőn - akkor sem kapta meg a megválasztásához szükséges kétharmados parlamenti támogatást.

Sólyom László ezután kétszer is Havasiné Orbán Máriát, a Győri Ítélőtábla elnökét jelölte, ám sem 2008 decemberében, sem idén márciusban nem volt meg a szükséges parlamenti támogatást, így jelenleg az LB egyik kollégiumvezetője áll a Legfelsőbb Bíróság élén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását