2024. április 29. - Péter

Fogyatékkal élők a parlamentben

A Fogyatékos Emberek Világnapja alkalmából a Nonprofit Média Központ Alapítvány, valamint a fogyatékos emberek országos szervezetei egy rendhagyó parlamenti találkozó napot szervez. Az esemény fővédnöke dr. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke.
2007. november 22. csütörtök 19:08 - Hírextra
Az idei "Egyenlő Esélyek Mindenki Számára" Európai Év jó esélyt ad arra, hogy ráirányítsuk a figyelmet a társadalom hátrányos helyzetű csoportjaival kapcsolatos hiányokra, teendőkre. Hazánkban mintegy 600 000 ember él valamilyen fogyatékossággal. A társadalom egyik legfontosabb "adóssága" a fogyatékos emberek felé az, hogy a jogosnál kisebb mértékben, vagy egyáltalán nem biztosítja számukra a lehetőséget ahhoz, hogy a saját életükre vonatkozó döntésekben részt vegyenek.

A Fogyatékos Emberek Világnapja jó alkalmat ad a párbeszéd megindítására választott képviselőink és az érintett csoportok képviselői között. Ezért a Nonprofit Média Központ Alapítvány, és a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, valamint az Autisták és Autisztikusok Országos Szövetsége egy rendhagyó parlamenti találkozó napot szervez. A mintegy két órás program során a fogyatékossággal élő emberek képviselői az őket érintő aktuális kérdésekről "interpellációkat" intéznek a parlamenti képviselőkhöz, a frakciókhoz és a kormányzat képviselőihez.

E rendezvény, melynek fővédnöke dr. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, a rendszerváltást követő első olyan jellegű kezdeményezés, amely a képviseleti demokrácia modelljét ötvözi "a semmit rólunk, nélkülünk" elvvel. Így egy újfajta együttműködés lehetőségét kívánja elindítani a tapasztalati szakértők és a választott képviselők, valamint a kormányzat között. Az interpellációk aktualitását az ENSZ Közgyűlése által a fogyatékkal élő emberek jogairól tavaly decemberben elfogadott Egyezmény adja, melyhez Magyarország elsők között csatlakozott, és mely alapvetően kell, hogy befolyásolja a hazai törvényhozást is.

Az esemény védnöke Balog Zoltán, az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság elnöke, valamint Korózs Lajos, az Ifjúsági, szociális és családügyi bizottság elnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását