2024. április 29. - Péter

A Vatikán rendezi a béreket

A Szentszék alkalmazottai a jövőben fokozottan teljesítményfüggő rendszer szerint kapják fizetésüket. Ezentúl javadalmazásukban figyelembe veszik a munkavégzéssel kapcsolatos olyan jellemzőket, mint az igyekezet, a szakszerűség, a hatékonyság és a gondoss
2007. november 22. csütörtök 18:25 - Hírextra
Emellett új szabályzatot terveznek a vezető beosztásban dolgozók és a laikus személyzet részére, és új túlóra tarifát is bevezetnek. A túlórázást tíz százalékkal jobban szándékoznak fizetni. A Vatikánban dolgozó mintegy 2500 világi alkalmazott és ezer egyházi személy - köztük 500 nő - már idén karácsonyra fizetésemelésben részesül, ami híresztelések szerint havi száz euró (25 600 forint) lehet.

Az újításokat Tarcisio Bertone bíboros államtitkár a Római Kúria hivatalvezetőinek találkozóján ismertette. A rendelkezések a tervek szerint 2008. január elsején lépnek hatályba. A teljesítménytől függő "fizetési fokozatokat" azonban csak lépésenként fogják bevezetni. A Vatikánban elhatározott újítások a Vatikáni Alkalmazottak Egyesületének sikerét jelentik, amely évek óta szorgalmazta a fizetések emelését.

A XVI. Benedek pápa alkalmazásában állók javadalmazása beosztásuktól függően legkevesebb 1100 euró. A vezető beosztásban lévők fizetése viszonylag alacsony. Egy vatikáni hivatalvezető fizetése 2500 euró. Egy kongregáció élén álló bíboros mintegy 3500 eurót keres, részesül viszont bizonyos juttatásokban lakbértámogatás és benzinpótlék címén.

A Szentszék idén júliusban ismertetett költségvetésében 227.812,031 euró bevétel és 225.409,716 euró kiadás szerepel. A legnagyob kiadási tételt a fizetések jelentik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását