2024. május 8. - Mihály

Sztrájk minden vonalon

Megkezdődött szerdán reggel 6 órakor a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) hatórás országos vasutas sztrájkja. Az autóbuszok kétharmada állt le szerdán reggel hat órakor Vas megyében a Vasi Volán szolidaritás
2007. november 21. szerda 09:54 - Hírextra

Somogyban is áll a vasúti közlekedés

Somogy megyében egyetlen vonat sem jár a délig tartó vasutassztrájk ideje alatt - közölte Melisek János, a Vasuti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) területi ügyvivője szerdán az MTI-vel, s ezt erősítette meg Horváthné Czinderi Zsuzsanna, a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) helyi képviselője is. Az MTI tudósítója a kaposvári állomáson hét óra után azt látta, hogy a Gyékényesről érkező vonat elindult Dombóvár felé, s kifutott a Fonyódra tartó vonat is.

A Budapestre tartó InterCity azonban nem jutott el a megyeszékhelyre, Belegnél vesztegel. A kaposvári állomáson elvétve volt várakozó utas. A VDSZSZ ügyvivőjének tájékoztatása szerint több helyen, így Kaposváron és Fonyódon is leváltottak több sztrájkoló alkalmazottat. A VSZ képviselője ugyancsak erről számolt be. Szerinte ez lehet a magyarázata annak, hogy néhány vonat elindul, ám azok valószínűleg csak a következő állomásig jutnak el, ugyanis mindenhol sztrájkolnak a szakszervezethez tartozók.

Mindkét szakszervezeti vezető hangsúlyozta: a sztrájk általános, a megyében áll a vasúti közlekedés. Szolnokon egy személyvonat elindult úticélja felé, a többi azonban nem. Az MTI tudósítójának a forgalmista elmondta: 7 óra 35 perckor a Szolnok-Kecskemét között közlekedő vonatot azért indíthatták el, mert a szolgálatban lévő mozdonyvezető nem vesz részt a demonstrációban. Utast mindössze kettőt lehetett látni a kocsikban.

A szolnoki pályaudvar vágányain, ahol a reggeli csúcsidőben 40-50 személyvonat is áthalad, szerdán reggel hat vonat vesztegelt. Nagy volt viszont a forgalom az utascsarnok előtti téren, ahová a helyi mellett a helyközi autóbuszok egy része is beérkezik, illetve indul a Jászkun Volán belvárosi pályaudvarának átépítése miatt. A MÁV Szombathelyi Igazgatóságának területén a váltókezelők, kocsivizsgálók és kalauzok több mint 90 százaléka csatlakozott a sztrájkhoz - mondta el az MTI-nek Papp Zoltán, a VSZ területi képviselője, hozzátéve, hogy a vasúti közlekedés területükön teljesen leállt.

A szakszervezeti vezető sikerként értékelik a jelentős részvételt, és eredménynek nevezte, hogy a társadalom felfigyelt a bezárásra ítélt 38 szárnyvonalra és a kormány is kész tárgyalni ezek sorsáról. A szombathelyi vasútállomáson szerdán reggel hét órakor egyetlen utas sem várakozott.

Debrecen térségében egy vonat sem jár, Komáromban is várakoznak a szerelvények

Szinte teljesen kihalt volt szerdán reggel a debreceni Nagyállomás. A vágányokon szerelvények várakoznak, amelyekben egyetlen utas sincs, de a vasútállomás épületében is csupán egy-két embert lehet látni. A debreceni térségben minden vonat áll, a vasúti dolgozók 95 százaléka sztrájkol - mondta a távirati irodának a helyszínen Suszter Csaba, a Vasutasok Szakszervezetének (VSZ) debreceni területi képviseletvezetője.

Tájékoztatása szerint körülbelül 80 vonatot érint a térségben a munkabeszüntetés, amellyel szolidárisak, bár a sztrájkban nem vesznek részt a mozdonyvezetők. A szakszervezeti vezető megerősítette, a sztrájkjuk kizárólagos célja a tervezett mellékvonalak megszüntetése elleni tiltakozás. Debrecen térségében ez 9 szárnyvonalat érint - tette hozzá.

Suszter Csaba cáfolta, hogy bármiféle megállapodás létrejött volna a szakszervezetek, illetve a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) között. A GKM ugyan egy nappal korábban jelezte, hogy a beszüntetni tervezett 38-ból 26 vonalnak a működtetését a jövő évre megrendeli, de 12 vonalra csak februárig ad haladékot. A VSZ debreceni képviseletvezetője szerint ultimátumot nem fogadnak el, tárgyalásokra és nem egyoldalú döntésekre van szükség.

Azt elismerte, hogy van olyan szárnyvonal, amelyet meg kell szüntetni, de hogy melyiket, azt alapos felmérésnek kell megelőznie.

A debreceni központú Hajdú Volán minden járata közlekedik szerdán - tudta meg az MTI a cég illetékesétől.

Komárom vasútállomásán hét vonat állt a reggeli órákban, az állomáson csak kevesen várakoztak - mondta el az MTI-nek Osváth Csilla, a Vasutas Szakszervezet helyi titkára. A Vértes Volán nem csatlakozott a sztrájkhoz, a megye négy nagyobb városában tartalék autóbuszokkal állnak készenlétben, ezeket azonban nem kellett elindítani - mondta el az MTI-nek Hitch György, a vállalat kommunikációs igazgatója.
Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását