2024. április 27. - Zita

Fegyelmi eljárás az EHÖK-elnök ellen

Szerdán délelőtt kezdődik az elsőfokú fegyelmi eljárás a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Hallgatói Önkormányzatának elnöke, Török Márk ellen; a hallgatói önkormányzat politikai támadásként értékeli a vizsgálatot - közölte Ament Balázs, az önkormányzat álta
2007. november 20. kedd 17:30 - Hírextra

A hallgatói önkormányzat szeretné, ha a fegyelmi eljárás vádpontjaival kapcsolatban kiderülne az igazság, ez az önkormányzat, a hallgatók és az egyetem érdeke - mondta Ament Balázs az egyetem rektori hivatala előtt tartott sajtótájékoztatón, melyen szolidaritását kifejezve több mint harminc hallgató is megjelent.

Az elnökhelyettes ismertette a fegyelmi eljárás alapjául szolgáló vádpontokat, s az ezekhez kapcsolódó cáfolatokat. Ezek szerint az elnök többek között az egyetem hatályos szabályzatát figyelmen kívül hagyva intézkedett egyes hallgatói támogatások, így különösen a szociális ösztöndíj megítélésével kapcsolatban, s engedély nélkül rendelt el felújítási munkálatokat a bölcsészkar épületében.

Az önkormányzat álláspontja szerint a hallgatói támogatásokkal kapcsolatban az egyetem közalkalmazottai gyakorolnak törvényességi felügyeletet, és intézkednek a kifizetésekről. A novemberi ösztöndíjak kifizetése is rendben megtörtént, így feltételezik, hogy azt az intézmény is törvényesnek találja. Ament Balázs szerint a bölcsészkar alagsorában felújítási az elmúlt két évben nem történtek felújítási munkák, a diákok csupán belakták a helyiségeket.

Török Márk elmondta, részt vesz a fegyelmi tanács tárgyalásán, s amennyiben a testület számára kedvezőtlen döntését hoz, fellebbez ellene, és szükség esetén bíróságon támadja meg a másodfokú határozatot is.

Hozzátette: évente száz-százötven fegyelmi eljárás zajlik az egyetemen, a hallgatói önkormányzat elnöke ellen azonban 1989 óta még nem indult vizsgálat.

A bizottság által kiszabható legenyhébb intézkedés a figyelmeztetés, a legsúlyosabb a szakokról történő kizárás - tudatta az elnök.

Keczer Gabriella, az SZTE szóvivője úgy véli, az egyetem vezetése tételesen tudná cáfolni Török Márk állításait, az igazság kiderítése azonban a független - hallgatókból és oktatókból álló - fegyelmi tanács feladata.

A szóvivő hangsúlyozta, az egyetem vezetése felháborítónak tartja, hogy a fegyelmi tanács eljárásának megkezdése előtt Török Márk "a nyilvánosság bevonásával, és az ügy politikai síkra terelésével" megpróbálja befolyásolni annak munkáját.

Több ezer hallgató érdekképviseletéről és ösztöndíjáról van szó, az ügyet jóval nagyobb körültekintéssel és felelőséggel kellene kezelni, különösen a hallgatói önkormányzat elnökének - mondta Keczer Gabriella.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását