2024. május 2. - Zsigmond

Reformpárti Sarkozy

A sztrájkok ellenére folytatódnak a gazdasági reformok, mondta Nicolas Sarkozy francia elnök kedden. "Franciaországnak reformokra van szüksége, hogy szembenézzen a világ kihívásaival. Túl régóta halogatjuk ezeket az intézkedéseket" - mondta Sarkozy polgár
2007. november 21. szerda 06:33 - Hírextra
Kedden többszázezer közalkalmazott lépett sztrájkja Franciaországban, csatlakozva a vasutasok már hetedik napja tartó munkabeszüntetéséhez. Rajtuk kívül a postai dolgozók, tanárok, diákok és légiirányítók is 24 órás sztrájkot tartanak.

A sztrájkolók a kormány nyugdíjreformterve ellen tiltakoznak, Nicolas Sarkozy köztársasági elnök ugyanis meg akarja szüntetni a kedvezményes közalkalmazotti nyugellátást. A szakszervezetek szerdán ülnek le tárgyalni az állami vasúttársasággal, de közben tovább folytatják a munkabeszüntetést. Korábban a kormány még azt mondta: sztrájk alatt nem tárgyalnak, de most már nem ragaszkodnak mereven ehhez a feltételükhöz.

A sztrájkhullámhoz csatlakozott közalkalmazottak a tervezett elbocsátások ellen tiltakoznak, valamint magasabb fizetést követelnek. A már múlt héten is több egyetemet elbarikádozó diákok pedig azt sérelmezik, hogy a kormány engedélyezné az egyetemeknek magánpénzek felhasználását.

A nyugdíjreform ellen szervezett francia vasutassztrájk naponta 400 millió eurós (100 milliárd forint) kárt okoz Franciaországnak közölte Christine Lagarde, francia pénzügyminiszter. A kiskereskedők bevétele átlagosan a felére csökkent, több üzlettulajdonos szerint hasonló visszaesést csak az 1968-as párizsi események idején tapasztaltak.

A mostani munkabeszüntetéseket az idén megválasztott Sarkozy első nagy politikai erőpróbájának tekintik. A közvélemény-kutatások adatai szerint a franciák többsége nem ért egyet a sztrájkolókkal.

1995-ben már az akkori elnök, Jacques Chirac is megpróbálta megszüntetni a közalkalmazotti kedvezményes nyugdíjat, de emiatt háromhetes országos sztrájk robbant ki, és az államfő kénytelen volt meghátrálni.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását