2024. április 26. - Ervin

Bővítenék a Budapest Szerződést

Újabb elemekkel, például a Budapest Szíve programmal tervezik kibővíteni a kormány és a főváros között tavaly márciusban aláírt Budapest Szerződést - nyilatkozta Steiner Pál, a miniszterelnök fővárosi megbízottja, az MSZP fővárosi frakcióvezetője az MTI-n
2007. november 21. szerda 13:39 - Hírextra

A politikus elmondta, hogy szerdán Kiss Péter kancellária- és Bajnai Gordon önkormányzati miniszterrel, valamint Burány Sándor fejlesztéspolitikai államtitkárral tekintették át a főváros vezetői a Budapest Szerződés helyzetét annak kapcsán, hogy a jövő héten a kormányfő és a főpolgármester egyeztet a szerződésről, annak kibővítéséről.

Steiner Pál tájékoztatása szerint a kancelláriaminiszter által vezetett megbeszélésen egyebek közt szó volt a Budapest Szerződésben rögzített olyan nagy programok helyzetéről, mint a 4-es metró, az M0-ás körgyűrű, vagy az 1-3-as villamos pályájának meghosszabbítása. A Budapest Szerződésből "sok minden teljesült, sok mindent teljesíteni kell még, de alapvetően jó az irány" - jegyezte meg a miniszterelnöki megbízott.

A politikus közölte, hogy a szerződésben vállaltak egy része "a kialakult politikai légkör miatt nem volt teljesíthető'. Az úgynevezett közigazgatási reform és az önkormányzati program ugyanis kétharmados törvényi kérdés, így ezekben nem sikerült előrelépni. A találkozón most egyetértés alakult ki abban, hogy megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy "egy törvény garantálja Budapest és a kormány kapcsolatrendszerét".

Bajnai Gordon javaslatára megkezdik ennek az előkészítését, függetlenül attól, hogy kétharmados törvényeket érint a kérdés - tette hozzá a politikus.

Steiner Pál szólt arról is, hogy megvizsgálják, miként lehetne a szerződéssel összekapcsolni azt, hogy 2011-ben Budapest lesz Európa fővárosa, mivel az EU soros elnöke lesz Magyarország.
A főváros új kezdeményezéseiről is szó lesz majd a kormányfő és a főpolgármester hétfői megbeszélésén - jegyezte meg a politikus. Példaként említette, a Belváros megújítását célzó Budapest Szíve programot és a zöld távfűtés programját, valamint a Moszkva tér rehabilitációját.

A főváros szeretné azt, ha a kormány, a korábbi, egy forinthoz egy forint elv alapján, továbbra is támogatná a budapesti útfelújítási programot. Steiner Pál úgy véli, hogy ezekben az ügyekben "várhatóan kedvező kormánydöntés lesz", ezáltal pedig a források is megteremthetők.
A frakcióvezető hangsúlyozva, hogy kifejezetten sikeresnek tartja a szerdai egyeztetést, elmondta azt is, hogy a kormányzati vezetőket a főpolgármester tájékoztatta a főváros jövő évi költségvetési koncepciójáról is.

Steiner Pál ezzel összefüggésben megjegyezte, pozitív dolognak tekinti Demszky Gábornak azt a döntését, hogy a költségvetési koncepció véglegesítését helyettesére Ikvai-Szabó Imrére bízta.
A napokban a Főpolgármesteri Kabinet elé került hivatali javaslat ugyanis Steiner Pál szerint túl száraz adathalmaz, nélkülözi a koncepciókat jellemző elvi döntési lehetőségeket.
Hozzátette, a szocialista főpolgármester-helyettesek nehezményezték azt, hogy a főjegyző nem vonta be őket a kabinet elé került koncepciótervezet előkészítésébe.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását