2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Nem döntöttek Mehmet Karcsikáról

Hétfőn az előzetes hírek ellenére nem döntött a szegedi gyámhatóság Mehmet Karcsika és testvére sorsáról mondta az édesanya, Bogosné Papp Edina szegedi ügyvédje.
2007. november 20. kedd 08:04 - Hírextra
A két fiú azért maradt magára, mert édesanyjukat és férjét a múlt héten kedden a szerb vámosok őrizetbe vették, miután autójukban nyolcvan darab ecstasyt találtak. Ők jelenleg harminc napos előzetes letartóztatásban vannak Szabadkán, a gyerekekre pedig a nagyszülők vigyáznak.
Az ügyvéd elmondta: a gyerekek ügyében először az ideiglenes elhelyezésről kell dönteni, amit a gyámhivatali szakembereknek mielőbb meg kell hozni. Azt azonban még nem tudni, hogy a hétvégén vagy a jövő hét elején történik-e meg.

Krémer Zsuzsa úgy véli: a két és fél éves Bence ügye az egyszerűbb, miután nála egy gyámot kell kijelölni. Karcsika elhelyezése bonyolultabb, mivel édesapja, Mehmet Tüysüz kérheti a gyermek szülői felügyeletét, de annak körülményeit is ki kell vizsgálni.

Ha nem csak ideiglenes elhelyezésről, hanem véglegesről lesz szó, az környezettanulmány elkészítésével és hosszadalmas vizsgálatokkal jár. Ez hónapokat vehet igénybe - tette hozzá.
Az ügyvéd az MTI-nek elmondta: ahhoz, hogy a gyerekek továbbra is a nagyszülőknél maradjanak, szintén gyámhatósági döntés szükséges.

Krémer Zsuzsa szerint egyébként ügyfele ártatlan. A távirati iroda információi alapján a házaspárt ma kihallgatták. Szabadkai ügyvédjük, Cvéjity Radovan holnap juthat hozzá a kihallgatás eredményeihez, és akkor már tárgyalhat ügyfeleivel.

A kisfiút, akit a sajtóban Mehmet Karcsikaként emlegetnek, 2004 júliusában török édesapja a láthatásról nem vitte vissza az édesanyjához, hanem kicsempészte őt szülőhelyéről, Magyarországról, Törökországba.

Bár a férfi ellen nemzetközi és török elfogatóparancs is érvényben volt, a hatóságok nem találták meg. Az anyának segítő Egymásért Egy-másért Alapítvány idén február 28-án négyezer eurót, azaz egymillió forintnak megfelelő összeg ajánlott fel nyomravezetői díjként, ami végül eredményt hozott.

A Mehmet Karcsikát április 8-án hozták vissza Magyarországra.
Apja, Mehmet Tüysüz június 12-én érkezett Magyarországra, ellene július 19-én vagyoni haszonszerzés végett elkövetett embercsempészés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Szegedi Városi Ügyészség.

A férfi Magyarországra visszatérve beismerő vallomást tett, majd kezdeményezte "az ügy tárgyalásról lemondás keretében történő elbírálását". Ezt a Szegedi Városi Ügyészség elfogadta, és a vádiratban indítványozta, hogy a Szegedi Városi Bíróság az ügyet nyilvános ülésen bírálja el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását