2024. április 29. - Péter

Napirend előtt az újságírók előállításáról

Többek között a szombati fővárosi bejelentés nélküli demonstráción előállított újságírókról, valamint Orbán Viktor egyhetes amerikai útjáról volt szó kedden a parlamentben, napirend előtt.
2007. november 20. kedd 12:49 - Hírextra

Lukács Tamás (KDNP) az újságírók ügye kapcsán közölte: ha egy jogállamban az emberi jogokat sértik, akkor mind az öt parlamenti pártnak joga és kötelessége, hogy egyaránt tiltakozzon az emberi jogok sérelme miatt. Hozzátette: nem megengedhető, hogy a sajtó munkatársait munkájuk közben inzultus érje.

Véleménye szerint Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter ombudsmanként nem úgy válaszolt volna Gusztos Péter (SZDSZ) hétfői napirend előtti felszólalására, mint azt tette. "Úgy látszik, hogy a bársonyszék nagyon erősen koptatja a jogtudatot és a jogérzéket" - tette hozzá. (A miniszter hétfőn azt napirend előtt mondta, az oszlatásról a rendőrség az újságírókat is tájékoztatta, és arról is, hogy a helyszínt el kell hagyniuk.)

Juhász Gábor igazságügyi és rendészeti államtitkár Lukács Tamásnak adott válaszában azt mondta, a rendőrség és a sajtó munkatársai között már kialakult egy megegyezés arról, hogy tüntetéseken a sajtó munkatársai láthatósági mellényt hordanak, és igazolni tudják, hogy ők újságírók. Kiemelte, hogy szombaton a Batthyány-örökmécsesnél bejelentés nélküli demonstrációt tartottak, amit a rendőrség a törvény szerint feloszlatott. Hozzátette: a rendőrök nemcsak a jogellenesen demonstrálókat szólították fel a távozásra, hanem az újságírókat is.

Az IRM államtitkára közölte: a rendőrség vezetése keddre kezdeményezte, hogy az újságírók szakmai szervezetével folytassanak konzultációt arról, a jövőben ilyen esetek ne történhessenek.

Mesterházy Attila (MSZP) szerint Orbán Viktor, a Fidesz elnöke nem Horváth János kitüntetése miatt utazott Washingtonba, sokkal inkább azért, hogy megpróbálja fényesíteni azt a megromlott kapcsolatot, ami az Egyesült Államok és a Fidesz kapcsolatát jellemezte az utóbbi időben. (Három személynek, köztük Horváth Jánosnak, a Fidesz parlamenti képviselőjének, az Országgyűlés korelnökének adományozott az idén Truman-Reagan Szabadság Emlékérmet a washingtoni Kommunizmus Áldozatai Emlékalapítvány.)

A szocialista képviselő hozzátette: Orbán Viktor amerikai útja során folyamatosan szapulta a kormány teljesítményét. Mint kiemelte, a Fidesz elnöke az Egyesült Államokban azt mondta: Washingtonban "látják, hogy Magyarország leszakadó félben levő ország".

Horváthné Fekszi Márta külügyi államtitkár azt válaszolta: fájóak voltak Orbán Viktor azon kijelentései, amelyeket Washingtonban tett. "Fájó, hogy Magyarország országképét nem emeltük, hanem inkább lenyomtuk ezen az út során" - jelentette ki.

Herényi Károly (MDF) arról beszélt, hogy a kormány gazdaságpolitikája megbukott. Hozzátette: a harmadik negyedévben mindössze egy százalékkal nőtt a magyar gazdaság. Az ellenzéki frakcióvezető újból arra kérte az Országgyűlést, hogy támogassa az egykulcsos adórendszer bevezetéséről szóló MDF-es javaslatot.

Garamhegyi Ábel gazdasági államtitkár válaszában úgy fogalmazott, hogy az MDF által javasolt 18 százalékos adókulcs bevezetése nem elhibázott javaslat, de ebben a pillanatban a javaslat megvalósításának még sok technikai akadályát látja a kormány.

Lezsák Sándor (Fidesz) felszólalásában a kistelepülési iskolák országos versenyeken elért eredményeiről beszélt. Mint kiemelte, kis iskolában is lehet nagy teljesítményt elérni. Szólt arról, hogy Élőlánc a kisiskolákért mottóval több civil szervezet adománygyűjtő akciót indít; azt kérik, hogy a karácsonyi ajándékra szánt pénz tíz százalékát adják a kisiskoláknak. A kormánytól Lezsák Sándor azt kérte, hogy támogassa ezt a kezdeményezést.

Arató Gergely oktatási államtitkár válaszában azt mondta, a tárca vizsgálata szerint országos átlagban rosszabb teljesítményt érnek el a kisiskolák a továbbtanulás tekintetében, mint a nagyobb település iskolái. Azonban sok kisiskolában jó eredményeket érnek el, ezért településre szabott megoldásokat kell találnia a kormánynak - tette hozzá. Arató Gergely kijelentette: ez a rendszer azonban nem maradhat, mert ennek egyértelmű vesztesei a kistelepülési iskoláik és a kistelepülésen élő gyerekek.

Eörsi Mátyás (SZDSZ) felszólalásában üdvözölte a Fidesz kezdeményezését ötpárti együttműködésre a 2011-es magyar EU-elnökséggel kapcsolatban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását