2024. április 29. - Péter

December 15-ig kifizetik a minisztériumi jutalmakat

November végéig lezárul a több lépcsős teljesítményértékelés, ezt követően december 15-ig kapják meg a jutalmat azok a minisztériumi dolgozók, akiknek az új rendszer szerint ez jár - tájékoztatta a kormányszóvivői iroda az MTI-t kedden.
2007. november 20. kedd 13:03 - Hírextra

A Bors című lap keddi számában arról írt, hogy köztisztviselőknek 3,5 milliárd, a minisztériumi dolgozók jutalmazására pedig 1,74 milliárd forintot különített el a kormány a költségvetésből. A bulvárlap szerint ez 6200 minisztériumi dolgozóval számolva fejenként átlagosan 280 ezer forintot jelent.

A kormányszóvivői iroda az MTI-nek emlékeztetett arra, hogy a kormány közel egy éve jelentette be az új típusú teljesítményértékelést (TÉR), amely megszünteti a korábbi gyakorlatot, vagyis a jutalmakat nem egyenlő arányban, a teljesítménytől teljesen függetlenül osztják szét a köztisztviselők között. Az új rendszer bevezetésének célja az volt, hogy nagyobb teljesítményre ösztönözze a dolgozókat: nemcsak az erkölcsi, hanem az anyagi elismerés miatt is érdemes legyen dolgozni.

Mint elmondták, október 31-én született döntés a 2007-es költségvetésben elkülönített 3,5 milliárd forint felhasználásáról. Ennyit biztosított eleve az idei büdzsé a központi teljesítményösztönzésre és értékelésre. Ez a rendszer alapvetően ugyanazt a forrást használja fel, mint amit eddig is elosztottak a közigazgatásban jutalom címén, csak egységes, átláthatóbb, a valódi teljesítményt értékelő rendszert teremt meg.

A tájékoztatás szerint a 3,5 milliárd forintból 1,74 milliárd forint használható fel teljesítményértékelésen alapú jutalmazásra. Az összeget a minisztériumok között arányosan szétosztják és a TÉR-rendszerbe tartozó köztisztviselők mellett a minisztérium politikai tanácsadók, főtanácsadók, a munkavállalók és ügykezelők is kapnak jutalmat. A jutalmazás a teljes minisztériumi állományt, azaz mintegy 6200 főt érint.

A 3,5 milliárd forintos forrás másik része - mint a kormányszóvivői irodán elmondták - biztosítja az összkormányzati projektek premizálását. A jutalomra pályázni kell: a legalább három minisztérium vezetői által aláírt pályázatoknak szigorú feltételrendszernek kell megfelelniük és csak eredményes projektek résztvevői kaphatnak jutalmat. Az összkormányzati projektekre legfeljebb 6 havi fizetésnek megfelelő jutalom adható. Az összkormányzati projektek keretében csak akkor kaphat prémiumot valaki, ha a projektben ellátott feladat nem szerepel a teljesítményértékelés alapját képező, a munkakörében és az egyéni célkitűzésében szereplő feladatok között.

A kormányszóvivői iroda kiemelte: az új rendszer valóban a teljesítményt értékeli. Így fordulhat elő, hogy lesznek olyanok, akik nem kapnak jutalmat, és lesznek olyanok is – a valóban kivételes teljesítményt nyújtók –, akik akár a havi fizetésük négy-hétszeresét is megkaphatják.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását