2024. április 29. - Péter

A spontán és békés tüntetés nem oszlatható fel

A valóban spontán és békés demonstráció a strasbourgi bíróság szerint nem oszlatható fel kizárólag arra hivatkozva, hogy azt nem jelentették be - közölte az igazságügyi és rendészeti miniszter kedden az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság, va
2007. november 20. kedd 17:53 - Hírextra

Takács Albert a két testület előtt az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéleteinek végrehajtásáról és a kormányképviselet tevékenységéről adott tájékoztatást, ám a képviselőket elsősorban a szombati, bejelentés nélküli, a Batthyány mécsesnél megtartott tüntetés feloszlatásáról és újságírók előállításáról alkotott véleménye érdekelte.

A szakminiszter szerint a spontán tüntetés fogalma egy politikai eseményre való azonnali választ jelent, nem pedig olyan demonstrációt, amit előtte hetekig szerveznek.

Pettkó András (MDF) szerint a rendőrség törvénytelenül állította elő a térről a munkájukat végző újságírókat. Salamon László (Fidesz) pedig annak a véleményének adott hangot, hogy az újságírók ugyanúgy a hivatásukat teljesítik egy tüntetésen, ahogy a rendőrök vagy a mentősök, és a munkájukban nem lehet őket korlátozni.

A sajtószabadsággal összeegyeztethetetlen, ha a demonstrálókkal nem azonosuló újságírót eltávolítják a tüntetés helyszínéről, hiszen így nem tud hiteles tájékoztatást adni a nyilvánosságnak az ott történtekről - hangoztatta.

Wiener György (MSZP) arra hívta fel a figyelmet, hogy a mai hatályos gyülekezési törvény nem tesz különbséget a demonstrációkon megjelentek között.

Takács Albert is azt közölte: egy tüntetés feloszlatásánál nem lehet különbséget tenni a tömegben álló résztvevők és az újságírók között.

Arra is figyelmeztetett ugyanakkor: a "túlkapások" ilyen esetekben sem engedhetők meg, és hogy a történteket nem szabad a rendőrség újságírók elleni fellépésének minősíteni.

A bizottsági ülést követően a miniszter az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, ha az újságírók a tüntetés feloszlatásánál a demonstrálóktól távol állva, jól elkülönülve, mintegy "páholyból" teszik a dolgukat, nem kell elhagyniuk a helyszínt.

"Ha (az újságíró) nem vegyül a tömeggel, hanem fényképez, tudósít, filmez, elkülönülve a demonstrációtól, akkor természetszerűen ott lehet" - fogalmazott. Ha azonban az újságíró része a tömegnek, ugyanolyan intézkedés alá fog esni, mint bárki más, ám ha külön van tőle, akkor nem - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva közölte azt is: az újságíróktól nem várható el, hogy sárga (láthatósági) mellényt viseljenek.

Takács Albert az Emberi Jogok Európai Bíróságának Magyarországot érintő döntéseiről szólva a testület előtt azt mondta: hazánkból eddig 4.500 panasz, kérelem érkezett a testülethez. Ebből 101 ítélet született és ezekből 93 esetben marasztalták el Magyarországot. A legtöbb kifogás a hivatali és a bírósági eljárások elhúzódása miatt érkezett strasbourgi testülethez.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását