2024. április 27. - Zita

A Solti Kamarazenekar a Zeneakadémián

Kodály Zoltán szerzeményei lesznek hallhatóak a Solti Kamarazenekar "In memoriam Sir Georg Solti" című hangversenyén vasárnap a budapesti Zeneakadémián - közölte Puskás Ispán Franciska, az együttes alapítója a zenekar koncertjeiről tartott keddi sajtótájé
2007. november 20. kedd 18:52 - Hírextra

A kilencedik alkalommal meghirdetett koncerten, amelyet a Kodály Zoltán emlékére tartott jubileumi év keretében rendeznek meg, fellép többek között Sipkay Dóra, a Nemzeti Filharmonikusok szólistája, Sümegi Eszter, a Magyar Állami Operaház énekese, a kórusművek pedig az Egyesített Eötvös Kórus tolmácsolásában hangzanak el.

Puskás Ispán Franciska kiemelte: a műsor különlegessége, hogy a hangversenyt záró Kállai kettőst a Csillagszemű Gyermektáncegyüttes tánca kíséri, a koreográfiát Tímár Sándor, az együttes vezetője készítette. A hangverseny díszvendége Kodály Zoltán özvegye, Péczely Sarolta lesz, aki a Kodály jubileumi év védnöke is egyben.

Puskásné Ispán Franciska 1998-ban, a magyar származású Sir Georg Solti (Solti György) karmester, zongoraművész halálának évében alakította meg a Zeneakadémia egykori növendékeiből álló, 16 tagú vonós kamarazenekart.

"A Solti Kamarazenekar munkája misszió, amit nagyon kevesen mernek csinálni" - Marton Gyula hangversenyszervező a sajtótájékoztatón ezekkel a szavakkal méltatta az együttest, annak a magyar klasszikus zenei életben végzett munkáját.

A szervezők két másik koncertprogramról is említést tettek. Kárászy Szilvia zongoraművész hagyományteremtőnek számító, Karácsonyi harangjáték című koncertjét december 9-én rendezik meg, immár hetedik alkalommal, a Magyar Tudományos Akadémián. Az esten közreműködik a Solti Kamarazenekar és a Kisharang Együttes is. A koncert kiemelkedő eseményeként itt adják át az ez évi Aranyharang díjat, amelyet a művész alapított 2001-ben. Az elismerést olyan vak vagy gyengénlátó gyerekek, illetve felnőttek nyerhetik el, akik valamilyen kiemelkedő szakmai vagy emberi tettet vittek véghez.

A Solti Kamarazenekar és az Egyesített Eötvös Kórus közös karácsonyi hangversenyét december 18-án a Zeneakadémián tartják, ahol Johann Sebastian Bach és Franz Schubert műveit tűzték műsorra. A koncerten színpadra lép Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, és Lajkó István, nemzetközi Liszt Ferenc-versenydíjas zongoraművész is. Vezényel Koppándy Jenő, a Solti Kamarazenekar hangversenymestere, valamint Kovács János, a Magyar Állami Operaház dirigense.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását