2024. április 27. - Zita

Az OECD főtitkára szerint jó úton haladunk

November 16-án rendezték meg a Cikkek és cakkok a magyar gazdaságban című konferenciát a Kongresszusi Központban. A Gazdaságkutató Intézet szervezte rendezvényen ott volt Angel Gurría, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkára i
2007. november 19. hétfő 11:11 - Mohai Szilvia
Angel Gurría, Mexikó volt pénzügyminisztere Gyurcsány Ferenc után tartott előadást. A miniszterelnök beszédének vége felé már sűrűn nézegette az óráját: valószínűleg már alig várta, hogy ő is megszólalhasson. Mikor végre rá került a sor, elmondta, hogy Magyarország hosszú utat járt be, míg idáig eljutott, és az út jó része még mindig hátra van. Szerinte a költségvetési hiányt ábrázoló bármely grafikon úgy néz ki, mint egy hullámvasút; úgyhogy ideje rendbe tenni a dolgokat - és nemcsak a mostani időszakra, hanem örökre. Reméli, hogy erőfeszítéseink célt érnek majd. A konvergencia-programot durva, de szükséges folyamatnak nevezte; olyan szintre jutott a hiány, hogy a kormánynak nem volt más választása, mint ez a program, melynek segítségével 2010-2020-ra jobb lehet az életünk. Több országot is felhozott példaképp: Németországban a gazdasági szakemberek azt mondták, hogy jó üzletekre van szükség, az embereknek pedig bízniuk kell a kormányban. Ezek az üzletek meg is köttettek, profitot hoztak, és az ország rendbe jött. Brazíliában ugyanúgy nem örült a nép a változtatásoknak, mint Magyarországon, de aztán ott is jobb lett a helyzet. Mexikóban pedig ő maga sem volt népszerű az intézkedései miatt, de azok beváltak. Mint mondta, országában még ma is „Ollókező Gurriának” nevezik. Hogy a közönség jobban el tudja képzelni, mire is gondolt, Angel Gurría az ujjait mozgatva mutatta be „becenevét”, melyet a hallgatóság halk nevetéssel honorált.

Angel Gurría
Angel Gurría 1950. május 8-án született Tampicóban, Mexikóban. 2006. június 1. óta az OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development) főtitkára. Korábban két miniszteri posztot is beöltött Mexikóban. 1994 decemberétől 1998 januárjáig külügyminiszter volt, 1998 januárjától 2000 decemberéig pedig pénzügyminiszter. Mexikóban és az Egyesült Királyságban diplomázott közgazdaságtanból. (Forrás: oecd.org)
Tovább kell haladnunk azon az úton, amelyen elindultunk, hogy elérhessük az OECD-országok átlagos szintjét. 2008-2009-2010-ben majd jobb lesz - viccesen megjegyezte: azért van több dátum, hogy ahogy haladunk előre, és még mindig nem tökéletes a helyzet, mindig egy későbbit mondhassunk. Az elsődleges gazdasági-társadalmi célunk rendbe hozni a költségvetést, a második pedig végrehajtani a reformokat. Ha nem tesszük ezt most, Magyarország lassan olyan lesz, mint egy óvoda. Hogy ezen pontosan mit értett, nem tudni. Sok lehetőség rejlik ebben az országban a főtitkár szerint, és ezt mások is látják; például a kínaiak, akik egyre többet fektetnek be itt. Következő megjegyzésével a politikát a kertészethez hasonlította - a következő előadó ki is használta Gurría humorát, és megemlítette, hogy ezek szerint aki jó kertész, az jó politikus is - virágozni fog a kertünk, ha rendbe hozzuk a költségvetést.

Elmesélte, hogy mióta itt van, sok politikussal és másokkal is beszédbe elegyedett, az egyikükkel zajlott le a következő párbeszéd:
- Gurría úr, mit gondol a krízisünkről?
- Arról semmit, ugyanis ez nem krízis, hanem egy probléma, amit ti csináltatok. De amíg azon nyafogtok, hogy micsoda krízisetek van, és nem próbáljátok meg rendbe hozni, a problémából valóban krízis lehet.

Szintén egy személyes emlékét hozta fel példának arra, miként kellene viselkednie az országnak, hogy helyére kerüljenek a dolgok: „Nem tudom, pontosan mikor történt, olyan húsz-harminc évvel ezelőtt; mindenesetre akkor, amikor még fiatal voltam, de tévé és rádió már volt. Egy autókölcsönző alkalmazottainak munkaruháján volt olvasható az alábbi felirat: »We’re No. 2, therefore we try harder« (’mi vagyunk a világ második legjobbjai, úgyhogy keményebben próbálkozunk’). Szerintem ezt kellene tennie Magyarországnak is.”

A probléma fő forrása az OECD főtitkára szerint az, hogy az ország nem használja eléggé az embereket; azaz nagy a munkanélküliség, és akik képesek lennének arra, hogy profitot termeljenek az országnak - tehát az aktív korban lévők -, nem használják ki saját erejüket. A nőkkel, a fiatalokkal és az öregekkel sem törődnek eléggé - az 1950-ben született Gurría pedig azt nehezményezi a leginkább, hogy az „öregeket” ötvenöt éves kortól számítják. A növekedés forrásai tehát az emberek, őket kell munkára bírni, rugalmasabbá tenni a munkaerőpiacot, és több gazdasági tevékenységet végezni. Természetesen nem szerencsés, hogy olyan dolgokból kell pénzt elvonni, mint az egészségügy vagy az oktatás, de jelenleg nincs más lehetőség. A politikusoknak vállalniuk kell, hogy a reformok miatt nem lesznek népszerűek - ahogy ő sem volt annak idején -, és végre kell hajtaniuk a változtatásokat. S hogy meddig fog mindez tartani? „As long as it takes”, azaz ’amíg csak tart’. Hát, az biztos - de ettől nem lettünk okosabbak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását