2024. április 27. - Zita

Vitatott amnesztia

Emberi jogi szervezetek tartanak attól, hogy a börtönök túlzsúfoltsága miatt szabadlábra helyezhetik a kisebb kábítószerfogyasztás miatt bebörtönzötteket az Egyesült Államokban - adta hírül több amerikai helyi televízió.
2007. november 18. vasárnap 16:44 - Hírextra
A napokkal ezelőtt nyilvánosságra került amnesztia-tervezet ellenzőivel kapcsolatban azért merült fel a rasszizmus vádja, mert az érintettek 86 százaléka fekete.Átlagosan két évvel csökkenhet majdnem húszezer rab börtönbüntetése az Egyesült Államokban, ha megszületik a döntés a régóta vitatott témában. Az amnesztia ellenzői attól tartanak, hogy a szabadon bocsátottak nem tudnak visszailleszkedni a társadalomba, mert nem szabadultak meg szenvedélyüktől és csak a kábítószerpiacot erősítenék.

Az ellenzők azonban nincsenek könnyű helyzetben, mert ellenállásukat sokan faji megkülönböztetésnek vélik, miután a kábítószeres elítéltek 86 százaléka fekete. A végrehajtáskor faji előítéletek látszatát keltheti a kokain és annak átalakított változatát, a crack-et használók közötti külünbségtétel is, figyelmeztetett a Los Angeles Times és a Washington Post . A veszélyesebbnek tekintett crack-et használók ugyanis később szabadulhatnak, mint a kokainfogyasztók. A crack inkább a feketék között népszerű, míg a kokaint többségében fehérek használják.

Az Amerikai Büntetőjogi Bizottság már évek óta nyomás alatt áll, hogy meghozza az amnesztiáról szóló döntést a fegyházak csaknem két évtizede tartó túlzsúfolt állapota miatt. Bírák, politikusok, magánszemélyek, közéleti személyiségek és emberi jogi szervezetek is kitartóan küzdöttek a "kis kaliberű" kábítószerfogyasztók kiengedéséért. A felszabadult helyekre náluk sokkal veszélyesebb bűnözők kerülhetnek, akik ugyan már rács mögött vannak, de keverednek a csak kábítószeres múltjuk miatt ülő rabokkal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását