2024. április 26. - Ervin

Gyémántlakodalmat ül a királyi pár

Szűk körű családi ünnepséget tart vasárnap Károly herceg abból az alkalomból, hogy gyémántlakodalmát ünnepli kedden a brit királyi pár, Fülöp herceg és Erzsébet királynő. Hétfőn a Westminster-apátságban emlékeznek meg a hatvan évvel ezelőtti napról, majd
2007. november 18. vasárnap 10:35 - Hírextra
Károly herceg londoni rezidenciáján, a Clarence Házban tart fogadást vasárnap, amelyen a brit királyi család húsz tagját, és természetesen szüleit, a 86 éves Fülöpöt és a 81 éves II. Erzsébetet látja vendégül.

A londoni Westminster-apátságba hétfőre kétezer vendéget hívtak meg, ott lesz Gordon Brown miniszterelnök, és korábbi vezetők is, mint például Margaret Thatcher és John Major. Az eseményen Vilmos herceg, a brit trón sorban második várományosa mond beszédet. Az ünnepséget a brit tévé élőben közvetíti.

Fülöp az 1997-es aranylakodalmukon azt mondta: megtanulták, hogy a tolerancia a boldog házasság záloga. A királynő a férjét erősségének és támaszának nevezte.

András herceg, a királyi pár második gyermeke egy televíziós interjúban azt mondta: szülei házassága szigorú elveken alapult. Egymás iránti elkötelezettség, fegyelem és partnerség jellemezte, mindezt annak tudatában munkálták ki, hogy egy életre együtt maradnak.

A 13 éves Erzsébet először 1939-ben pillantotta meg távoli unokatestvérét, az akkor 18 éves Fülöpöt, aki teniszhálókon ugrott át, hogy szórakoztassa. A találkozás után rendszeres levelezésbe kezdtek. Erzsébet később úgy emlékezett, hogy első látásra beleszeretett a magas, szőke, kékszemű hercegbe.

Marc Roche, a királynő életrajzírója úgy fogalmazott: az ellentétek vonzották egymást, hiszen Erzsébet komoly, félénk és befelé forduló, míg Fülöp közlékeny, társaságkedvelő és remek humora van.

A pár 1947 november 20-án mondta ki a boldogító igent a Westminster-apátságban. Máltán telepedtek le, ahová Fülöpöt a brit tengerészetnél betöltött munkája szólította.

Gondtalan életüknek azonban öt év múlva vége szakadt, mikor váratlanul meghalt Erzsébet apja, György király, így a friss feleség 25 évesen trónra lépett. Négy gyermekük született: Anna, Károly, András és Edward.

II: Erzsébet az első brit hivatalban lévő uralkodó a történelemben, aki gyémántlakodalmat ül.
Forrás: fh
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását