2024. április 19. - Emma

Hazahívják katonáikat

Lengyelország jövőre hazahívja Irakból a katonáit - jelentette be szombaton az új lengyel védelmi miniszter, Bogdan Klich ((klih)). "Megerősíthetem, hogy 2008-ban hazahívjuk az iraki kontingenst" - mondta egy rádióinterjúban a miniszter, aki a kormány töb
2007. november 17. szombat 12:04 - Hírextra
Az iraki lengyel csapatkivonás részleteit jövő pénteken, az új kormány programjának parlamenti ismertetésekor fogják közölni, mondta a védelmi miniszter.

Irak kérdésében Varsó az egyik leghívebb szövetségese az Egyesült Államoknak. Lengyelország 2600 katonával részt vett Irak amerikai vezetéssel végrehajtott 2003-as megszállásában. Emiatt hevesen bírálta akkor Varsót Németország és főleg Franciaország, amely ellenezte Irak megtámadását.

Lech Kaczynski ((leh kacsinyszki)) lengyel államfő 2006 decemberében ez év végéig meghosszabbította az időközben 900-tagúra apadt lengyel katonai kontingens iraki állomásozását. A most távozó varsói konzervatív kormány eredetileg azt tervezte, hogy 2008-ban új kontingenst küld Irakba.

2003 óta 22 lengyel katona vesztette életét Irakban. Októberben egy országúti pokolgépes merényletben súlyosan megsebesült Lengyelország iraki nagykövete, a sofőrje pedig meghalt.

Lengyelországban október 21-én voltak előrehozott parlamenti választások. A Donald Tusk ((tuszk)) vezette liberális-konzervatív-parasztpárti kormány november 16-án tette le az esküt. A parlamenti bizalmi szavazás november 23-án lesz, addig ügyvezetőként a Jaroslaw Kaczynski ((kacsinyszki)) eddigi nemzeti-konzervatív kormány van hivatalban.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását