2020. október 21. - Orsolya

Megvannak a német politikus-gyilkosok?

Őrizetbe vettek két újabb gyanúsítottat a németországi politikusgyilkosság ügyében - jelentették csütörtökön német hírportálok.
2019. június 27. csütörtök 14:11 - HírExtra
 

Az értesülések szerint a feltételezett elkövető a két férfi segítségével szerzett fegyvert a kasseli tartományi államigazgatási hivatal vezetője, Walter Lübcke meggyilkolásához. Egyikük a fegyverkereskedő, a másik pedig közvetített az eladó és a vásárló között. Bűnpártolás gyanúja miatt őrizetbe vették őket.

A feltételezett elkövető, Stephan E. beismerő vallomása alapján jutottak a nyomukra. Stephan E. azt is elmondta, hogy a gyilkossághoz használt kézilőfegyver mellett négy további fegyvere is van, köztük egy Uzi típusú géppisztoly és egy úgynevezett pumpgun (előágyszán-ismétlő puska). Arzenálját a munkahelyén tartotta, egy föld alatti rejtekhelyen. A hatóságok valamennyi fegyvert megtalálták.

A nyomozást irányító szövetségi legfőbb ügyészség megerősítette az őrizetbe vételek tényét. Részleteket nem közöltek.

A politikai bűncselekmények ügyében illetékes legfőbb ügyészség szélsőjobboldali hátterű bűncselekményként kezeli Walter Lübcke meggyilkolását, konkrét indítéknak pedig azt tartja, hogy a feltételezett elkövető felháborodott az áldozatnak a menedékkérők befogadásáról szóló 2015-ös kijelentésein.

Amennyiben ez a gyanú beigazolódik, a Lübcke-ügy az első szélsőjobboldali indíttatású politikusgyilkosság Németországban a második világháború óta.

Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter szerda este az ARD országos közszolgálati televíziónak elmondta, hogy a hatóságoknak nagyobb erővel kell küzdeniük a szélsőjobb ellen. Országszerte 24-25 ezer szélsőjobboldalit tartanak számon, nagyjából minden második hajlamos erőszakkal érvényre juttatni politikai meggyőződését.

Állandó ellenőrzésük és valamennyi lehetséges bűncselekményük megakadályozása aligha megoldható, ezért azzal kell számolni, hogy bármikor történhet szélsőjobboldali indíttatású támadás, terrorcselekmény - fejtette ki a belügyminiszter, kiemelve, hogy nemcsak a hatóságok, hanem az egész társadalom elkötelezettségére is szükség van a veszély csökkentéséhez. Mint mondta, széles körű társadalmi egyetértésben kell elutasítani a gyűlöletet, az antiszemitizmust és az idegenellenességet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását