2024. május 6. - Ivett, Frida

Méltóképpen lehet majd gyászolni

Jövőre magyar központi katonai temető épül a kárpátaljai Dercenben, Brjankán pedig emlékművet állítanak az ott elhunyt magyar hadifoglyoknak - jelentették be a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban csütörtökön.
2007. november 16. péntek 07:16 - Hírextra
A sajtótájékoztatón Holló József, az intézet főigazgatója és Dmitro Tkacs, Ukrajna rendkívüli és meghatalmazott nagykövete az elkövetkező évekre tervezett ukrajnai hadisírgondozó programról számolt be.

A tervben kiemelt helyen szerepel az Ukrajnai Magyar Központi Katonai Temető létrehozása a kárpátaljai Dercen településen, Beregszász közelében. E temető területére - az oroszországi Rudkinóban lévő magyar központi hősi temető mintájára - kerülnének végső áthelyezésre a helyi lakosság által ideiglenesen elhantolt honvédáldozatok földi maradványainak ezrei. A temető építése jövőre kezdődik - mondta a nagykövet.

A másik kiemelt program, a kelet-ukrajnai brjankai emlékhely létrehozása, amelyet várhatóan 2008 márciusában fognak átadni. Az emlékművet Sólyom László köztársasági elnök és Viktor Juscsenko, Ukrajna elnöke avatja fel.

Holló József elmondta, hogy a nagykövet kezdeményezésére indul el ez a jövő évi közös projekt.
Dmitro Tkacs kiemelte, Brjankán nagyon sok hadifogoly dolgozott, sokan ott haltak meg. Mint mondta, egy korábbi temető területén szeretnék felépíteni az emlékhelyet. Az emlékpark az itt eltemetett 3056 katonának állít majd emléket, köztük 498 magyar, 2.016 német, 317 román, 79 osztrák, 23 lengyel, hét cseh, négy ukrán, két moldovai, és egy-egy szlovák, francia és orosz személynek.

Mint mondta, a háborúnak csak akkor lesz vége, ha minden elesettről méltó módon megemlékeznek.

A sajtóanyag szerint a közeljövő feladatai között szerepel a kijevi magyar hősi temető felújítása, az ivano-frankivszki és lembergi (Lviv) hősi emlékmű megépítése. Kiemelten fontos a magyar királyi honvéd hegyidandár 123 hősi halált halt áldozata emlékére építendő emlékmű megépítése Szrednij Berezovban.

A magyar-német, a magyar-orosz, a magyar-moldovai, a magyar-olasz és a magyar-szlovén hadisírgondozó egyezmény mellett kiemelkedő jelentőségű a Magyar-Ukrán Kormányközi Hadisírgondozó Megállapodás is.

Az ukrajnai hadisírgondozó tevékenység 2004-ben kezdődött meg az ungvári, ökörmezői, és vorohtai magyar katonai emlékművek létesítésével, az ott lévő katonai parcellák felújításával.
Az ukrajnai magyar hadisírgondozó tevékenység folytatásaként 2005-ben épült fel a Zsitomiri megyében lévő Kupiscse (korábban: Dorosics) körzetében meggyilkolt 396 munkaszolgálatos emlékműve.

Az ukrajnai magyar hadisírgondozó tevékenység jelentősebb eseményei közé tartozik az Ivano-Frankivszki megyében lévő Horod településen, valamint Nadvirnán létesített II. világháborús-, továbbá a Hmelnickiji megyében lévő Horodok településen, valamint az Ivano-Frankivszki megyei Tatarivban épített I. világháborús magyar-osztrák hősi emlékmű létesítése és felújítása.

Az intézet legutóbbi sikeres ukrajnai hadisírgondozó munkálatainak gyümölcse a beregszászi magyar katonai parcella elmúlt évben végrehajtott felújítása. A város görög katolikus temetőjében, a korábban elhanyagolt állapotú területen lévő parcellában, a II. világháború idején, a vasútállomás bombázása során életét vesztett 92 magyar honvéd sírhelyén kerültek elhelyezésre az intézet hősi sírkeresztjei.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását