2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Laborc mellett kitartanak

Változatlanul Laborc Sándor dandártábornok a jelölt a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatójának posztjára - mondta pénteken az MTI kérdésére válaszolva Szilvásy György, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter.
2007. november 16. péntek 15:17 - Hírextra
Emlékeztetett: "Laborc Sándor szigorúan szakmai alapon irányította az NBH átszervezését, ahol ma kevesebb a vezető, és a szervezett hatékonyabb, mint korábban. Megbízott vezetőként is bizonyította alkalmasságát."

Szilvásy György sajnálatosnak tartotta, hogy a nagyobbik ellenzéki párt az utolsó pillanatban lemondta részvételét azon a nemzetbiztonsági bizottsági ülésen, ahol Laborc dandártábornokot, valamint a nemzetbiztonsági szolgálat vezetésére javasolt két további jelölteket hallgatták volna meg.

A meghallgatásra a miniszter reményei szerint jövő hét végén kerülhet sor. Szilvásy úgy ítélte meg, hogy így december elején hivatalba léphet Laborc Sándor is, valamint a két másik polgári nemzetbiztonsági szolgálat, az Információs Hivatal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat vezetői is.

"A nagyobb ellenzéki párt, amióta csak Laborc neve mint vezetőé szóba került, heves kampányt folytat ellene" - mondta a továbbiakban. Emlékeztetett arra, hogy a jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodó Orbán Viktor, a Fidesz elnöke ott úgy nyilatkozott, a Laborc-ügy az oroszokkal az előző rendszer idején kiépített üzleti és titkosszolgálati kapcsolatok "felélesztését" bizonyítja.

Szilvásy ezt teljesen alaptalannak nevezte és azt mondta, "erkölcsileg igazolhatatlanok és tényszerűen alaptalanok a Laborc +orosz kapcsolataira+ vonatkozó félrevezető fideszes állítások, amelyeket eljuttatnak a világsajtóhoz is. Laborc valóban Moszkvában tanult, de az egyetem kampuszában hermetikusan elválasztották a külföldi hallgatókat az oroszoktól, akikkel semminemű kapcsolat nem jöhetett létre, még egymás nevét sem ismerték."

"Miközben Orbán elnök úr saját nevével hozzájárul ehhez a kampányhoz - amely a titkosszolgálatokat saját napi politikai játszmájába vonja be -, mélyen hallgat arról, hogy saját kormányzatának nemzetbiztonságért, katonapolitikáért felelős politikai államtitkára szovjet katonai akadémiát, valamint szovjet vezérkari akadémiát végzett annak idején" - folytatta Szilvásy.

"Senkinek nem jutott eszébe, hogy ezért támadja Orbán urat, akinek nem ez volt az egyetlen ilyen jellegű döntése. Úgyszintén mélyen hallgat az elnök úr arról is, hogy épp az ő miniszterelnöksége idején került Laborc Sándor először vezető pozícióba, az adóhatóság bűnügyi szolgálatának második embere lett" - fogalmazott a szolgálatokat irányító miniszter.

Szilvásy György a Defsec Info elnevezésű budapesti, angol nyelvű, közép-európai biztonságpolitikai kérdésekkel foglalkozó hírportálnak is nyilatkozott pénteken. Egyebek között kijelentette: "a Laborc-ügy igazában arról szól, hogy Orbán úr nem akarja kivárni a következő választásokat, idő előtti választást szeretne és erre minden eszközt megragad".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását