2024. május 2. - Zsigmond

Koncepció az önkormányzati lakások értékesítésére

A határozatlan időre bérelt önkormányzati tulajdonú lakásokat értékesíteni szeretné Győr város az elidegenítésükről szóló koncepció szerint, míg a határozott időre bérelt otthonokat nem szándékozzák eladni - ismertette az elképzelést a pénteki tájékoztató
2007. november 16. péntek 14:40 - Hírextra
Az önkormányzati képviselő tájékoztatása szerint Győrött 5 ezer lakás van önkormányzati tulajdonban, ezek értéke eléri a 30 milliárd forintot. A lakásokat részben határozott időre, részben határozatlan időre bérlik lakóik.

A határozott idejű bérleti jog azt jelenti, hogy 5 évente meghosszabbíthatják, azaz az önkormányzati 5 évente szabadon rendelkezik a lakások felett - hangoztatta a politikus.

A továbbiakban szólt a határozatlan idejű bérleti jogról, amely örökérvényű, egyenes ágon, sőt eltartási szerződés esetén is örökölhető. Ez utóbbiakat a mindenkori forgalmi érték 70 százalékáért értékesítik a koncepció szerint a felvázolt jogi helyezet miatt, ugyanakkor a határozott idejű bérleti jogviszony esetén a teljes forgalmi értéket ki kell fizetnie a lehetséges vásárlónak.

Somogyi Tivadar hangsúlyozta: nincs vételi kényszer. Hozzátette: a lakásokat felértékelik, s ennek alapján határozzák meg a forgalmi értéket.

A koncepció nyomán készülő rendelettervezet a decemberi közgyűlés elé kerül, s amennyiben az önkormányzat elfogadja, az első lakásokat a jövő év közepén eladhatják.

Somogyi Tivadar kitért arra, hogy a lakáseladásokból származó összeget kizárólag lakás céljára használja fel az önkormányzat. Terveznek lakásvásárlásokat, amelyeket a továbbiakban határozott időre adnak majd bérbe. Szeretnék megemelni az önkormányzat kamatmentes kölcsöntámogatását, amely az idén 70 millió forint, jövőre várhatóan 120 millió lesz, de a későbbiekben 200 millióra bővíteni szeretnék a keretet. Mindemellett önkormányzati tulajdonban lévő területen úgynevezett ifjúsági telkek kialakításán is gondolkodnak, amelyekhez a piacinál mérsékeltebb áron juthatnának hozzá a fiatalok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását