2024. május 3. - Tímea, Irma

Jean Nouvel megint tervez

A Hines nemzetközi ingatlanfejlesztő társaság bejelentette, hogy hivatalosan kiválasztotta a Manhattan belvárosában lévő kulcsfontosságú telkén, a Modern Művészetek Múzeumának szomszédságában épülő új épület tervezőjének a párizsi székhelyű Jean Nouvel te
2007. november 16. péntek 17:38 - Hírextra
Nouvel merész terve 75 emelet magasba emelkedik majd az 1.530 négyzetméteres telken - az 53. utca és az 54. utca között - nyugatra a Modern Művészetek Múzeumától. Az épület sok célra lesz hasznosítva: második, harmadik, negyedik és ötödik emeletén a Modern Művészetek Múzeumának új kiállítóhelye lesz - mintegy 4500 négyzetméteren; az épületben egy 100 szobás, hétcsillagos szálloda is helyet kap, a felső szinteken pedig 120 minden igényt kielégítő lakóingatlan lesz. A projekt előértékesítése valószínűleg 2008 végén kezdődik majd.

Nouvel terve maximálisan kihasználja a telek adottságait, miközben figyelembe veszi a belvárosi környezetet. A tervezett épület egyedi sziluettje elkeskenyedik, mert jellegzetessége a csúcsos forma. Acélból és üvegből készülő homlokzata átlós rácsszerkezetet idéz majd fel.

Gerald D. Hines, a Hines elnöke kifejtette, hogy "Nouvel izgalmas koncepciója annak a lehetőségét rejti, hogy az épület nemzetközi építészeti ikonná váljon".

A Hines társaság együttműködött a Nouvel tervező társasággal mind a Mercer 40. felépítésében - New York SoHo negyedében, mind pedig az építés alatt álló párizsi C1 Tower fejlesztésében.

Jean Nouvel 1970 óta vezeti saját tervező cégét, az Ateliers Jean Nouvelt. Az építész díjai között megtalálható a Francia Építészeti Akadémia Aranyérme, a Brit Építészek Királyi Intézetének Királyi Aranyérme, az Aga Khan Díj, az Amerikai Építészeti Intézet tiszteletbeli tagsága és a francia Építészeti Nemzeti Nagydíj is. Nouvel megkapta az olasz Borromini Díjat és a japán Kiemelkedő Uralkodói Életpálya Díjat, valamint a Wolf Díjat, az Arnold W. Brunner Építészeti Emlékdíjat, valamint a Nemzetközi Magasház Díjat is.

Nouvel befejezett épületei között megemlíítendő a párizsi Arab Világ Intézete; a lyoni Opera; a párizsi Cartier Foundation; a berlini Galeries Lafayette áruház; a luzerni Kulturális és Kongresszusi Központ; a prágai Andel irodaház; a nantes-i Igazságügyi Közpopnt; a tokiói Dentsu Torony; a perigueux-i Archaeológiai Múzeum és a wismari Technológiai Központ.

A Hines 1981 óta működik New York City-ben, a belvárosban hat nagy épületet emelt, közte Philip Johnson "Ajakrúzs Épületét" a Third Avenue 885. alatt. A nemrégiben elkészült Mercer 40. mellett a Hinesnak három lakóingatlan-projektje fut New York City-ben, köztük a Greenwich Village-ben lévő One Jackson Square projekt is. A Hines 2003 óta három nagy New York-i irodaépületet is felvásárolt, köztük az I.M. Pei által tervezett Park Avenue 499.-et, és jelenleg több mint egymillió négyzetméter irodát kezel ezen a területen. További információkért keressék fel a www.hines.com weboldalt. Erről az új projektről a www.53W53.com weboldalon találhatóak információk.
Multimédia elérhetősége: http://www.businesswire.com/cgi-bin/mmg.cgi?eid=5548167
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását