2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Advent Óbudán

Csecsemőbaba-kiállítás, játékkészítés, logikai fajátékok összerakása, filmvetítés, Maksa Zoltán humorista Keljfeljancsi című előadása és egy komolyzenei koncert szerepel az Óbudai Múzeum Advent 2007 című programsorozatában.
2007. november 16. péntek 06:38 - Hírextra
Újj Írisz múzeumigazgató elmondta az MTI-nek, hogy az Újjászületés címmel most nyílt csecsemő babakiállításon 30 öltöztetett és ruhátlan babát állítottak ki, s Pungor R. Dóra textilszobrász Szent Család című alkotását. A kiállítás 2008. január 6-ig tart nyitva.

A külföldi műanyagalapból magyar babakészítők: Czibuláné Kicsman Erzsébet, Helmeci Éva, Kemenes Magdolna és Pál Anita alkottak egyedi csecsemőbabákat. Munkájukat a Kiss Áron Magyar Játék Társaság patronálta.

A kiállítóterem falain az Andor Ilona Általános Iskola növendékeinek karácsonyi hangulatú tűzzománc képei láthatók. A diákok Glatz Marietta művésztanár vezetésével készítették a munkákat.
December 1-től minden hétvégén ajándékkészítés lesz a gyerekeknek a művésztanár vezetésével és logikai fajátékokat rakhatnak össze Csézli Lukács irányításával. Ha valamelyik diák jól összeállítja a játékot, ajándékba megkapja saját munkáját. Ezt a múzeum támogatja anyagilag - tette hozzá az igazgatónő.

Múzeumi Filmkockák címmel filmvetítést tartanak december 14-én, pénteken délután két órától, majd Maksa Zoltán humorista Keljfeljancsi című mókás előadását láthatják az érdeklődők.
A múzeum különben gyűjteménnyel is büszkélkedhet. Emlékszobája van Földes Andor (1913-1992) zongoraművésznek, aki óbudai csodagyerekből vált világhírű pianistává. Dohnányi Ernő tanítványa volt, majd Bartók és Kodály műveit népszerűsítette a világ nagy hangversenytermeiben.

Újj Írisz elmondta azt is, hogy november 23-án, pénteken lesz a Földes Andor Zongoraverseny Gálakoncertje a Zeneakadémia kistermében. A megmérettetésen 19 fiatal zenész versengett az ötezer svájci frankos (mintegy 772 ezer Ft) első díjért. A hangversenyre Svájcból érkezik a művész özvegye, Földes Lili, aki képzőművészeti gyűjteményüket az Óbudai Múzeumnak ajándékozta - tette hozzá a múzeumigazgató.

Az advent jelentése eljövetel, a latin adventus Domini (az Úr eljövetele) kifejezésből származik. Advent első vasárnapja a keresztény egyházi év első napja, november 27. és december 3. közé esik. A karácsonyt megelőző négy hét a várakozás időszaka, az adventi koszorún a négy gyertya közül három lila, az utolsó, az öröm színe, a rózsaszín. Az advent időszakában lila színű a katolikus papok miseruhája.

Az Óbudai Múzeum a III. kerület Fő tér 1. alatt található.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását