2024. április 19. - Emma

Petíció a szülésért

Az otthon szülésről készülő törvényi szabályozás csak látszólag legalizálja, valójában ellehetetleníti az otthonszülést, és sem a bábák, sem a nők, ezáltal a babák érdekeit sem szolgálja - írták értelmiségiek állásfoglalásukban, amelyet csütörtökön juttat
2007. november 15. csütörtök 14:47 - Hírextra

Petíciójukban az aláírók arra kérik az Egészségügyi Minisztériumot, hogy vonja vissza a "példátlanul szigorú, ésszerűtlenül túlszabályozott és szakszerűtlen szempontrendszert", s a jogalkotásban azokra támaszkodjon, akiknek az otthon szülés a szakterületük: a bábákra.

Mint rámutatnak, az államnak az a dolga, hogy támogassa azokat a nőket, akik felelős döntés eredményeként otthon szeretnék világra hozni gyermeküket, nem pedig az, hogy "mondvacsinált indokokkal" kórházba kényszerítse őket.

Helyes lépésnek tartják törvénnyel rendezni az otthon szülés körülményeit, azonban szerintük hiba a tervezet elkészítésénél kórházi szülészekre támaszkodni. Mint írják, világszerte az a tendencia, hogy a szüléseket egyre inkább szülésznőkre bízzák, hisz a szülés természetes folyamat.

A petícióhoz száznyolcvan értelmiségi - színművészek, műsorvezetők, írók, zenészek - csatlakoztak,mások mellett EfZámbó István képzőművész, Hann Endre szociológus, Csányi Vilmos etológus, Vekerdy Tamás pszichológus, Lux Elvira klinikai szakpszichológus, Melocco János író és Ranschburg Jenő pszichológus.

Ugyancsak az otthon szülés szabályozása ügyében szólalt meg a közelmúltban az Orvosok a Szabad és Biztonságos Szülésért elnevezésű szerveződés. A csoport úgy látja, hogy a készülő szabályozásnak arányosnak kell lennie az ésszerűen vállalt rizikó mértékével. Mint az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatukban írták, kiállnak a szabad választás és a lehető legjobb, az adott személy igényeihez leginkább igazodó ellátás mellett a biztonságos otthon szülés érdekében.

Az Egészségügyi Minisztérium - az elmúlt hónapokban otthon szüléseknél történt komplikációk miatt - januártól törvényben szabályozná az otthonszülést. A jogszabályban deklarálnák a szakorvos folyamatos jelenlétét, a megfelelő műszerezettséget, és - komplikáció esetén - a szakmai hátteret biztosító kórháznak is tudnia kell az otthon tervezett szülésről. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter korábban elmondta: a tervek szerint a kórházon kívüli szülést támogatná a társadalombiztosítás.
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) egyesület korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy ellehetetlenülhet a bábák munkája az otthon szülésről szóló új törvénytervezet értelmében, továbbá sérül a szabad választás alkotmányos joga is. A parlament elé terjesztendő jogszabálytervezetben olyan feltételeket támasztanak az otthon szülő kismamák felé, amelyet csak egy kórház tud teljesíteni. Emiatt Európa legszigorúbb, szülést szabályozó törvénye születhet majd meg a magyar parlamentben a TASZ álláspontja szerint.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását