2024. április 23. - Béla

Megszűnik a demokrácia

Minden hatalom a gazdagok kezébe kerül és megszűnik a demokrácia, ha eltörlik a vagyonadót - jelentette ki Warren Buffett, a második leggazdagabb amerikai a szenátus pénzügyi bizottsága előtt.
2007. november 15. csütörtök 17:36 - Hírextra

Régóta heves politikai vita tárgya a vagyonadó Amerikában. Eltörlése mellett elsősorban a republikánusok kardoskodnak, míg a demokraták általában úgy tartják, hogy ez csak a leggazdagabbaknak kedvezne. Így gondolja Warren Buffett pénzügyi guru is, a leggazdagabb amerikai Bill Gates után. Nézeteit a törvényhozás felsőháza, a szenátus pénzügyi bizottsága előtt fejtette ki szerdán.

"A dinasztikus vagyon befolyása egyre csak nő, a meritokrácia (az érdem, tehetség szerinti társadalmi elismerés) eszménye pedig háttérbe szorul. Egyre inkább a vagyon, és nem a tehetség, a szellemi kiválóság dönti el, hogy ki mire jut ebben az országban" - mondta Buffett. Szerinte "progresszív vagyonadóra van szükség, különben plutokrácia válik a demokráciából."

A jeles filantróp úgy látja, mélyül a szakadék gazdagok és szegények között, és súlyosan sérül az esélyegyenlőség elve, amelyre oly büszke Amerika, a kormány adópolitikája pedig alapjaiban hibás. "A szupergazdagok terheinek csökkentése nem járható út, éppen hogy mélyebben kellene az olyanok zsebébe nyúlni, mint én" - mondta a milliárdos.

Az amerikai vagyonadó (Estate Tax) egyébként nagyjából a magyar örökösödési adónak felel meg. Az örökölt vagyontárgyak piaci értéke (Fair Market Value) alapján számolják ki. A mostani szabályozás szerint a kétmillió dollárt (347 millió forint) meghaladó értékű örökölt vagyon után kell fizetni, mértéke pedig évről évre automatikusan csökken. Jelenleg a lakosság 2 százalékát érinti ez az adónem. További sorsáról valószínűleg jövőre, az elnökválasztási kampány idején dönt a törvényhozás.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását