2024. május 2. - Zsigmond

Az amerikai fiatalok kevesebbet autózgatnak

Az amerikai fiatalok lényegesen kevesebbet autózgatnak szabadidejükben, mint azelőtt, eltűnőben vannak a péntek és szombat esti autós bulik a drága benzin miatt - írta a The New York Times.
2008. június 30. hétfő 11:23 - Hírextra
Az autóimádó Amerikában a serdülők számára, úgy tűnik, lezárult egy korszak. A tinédzserek a keleti parttól a nyugatiig már jóval kevesebbszer ülnek volánhoz. A rendőrségi kimutatások szerint a tipikus hétvégi autós cirkálások helyszínein, a parkolókban, a bevásárló központok és mozik környékén a korábbiaknál számottevően kevesebb fiatal brummogtatja benzinfaló terepjáróját a haverokkal.
Egy Dodge Ram pick-up teherautó 26 gallonos tankjának feltöltése a 4,07 dolláros gallononkénti átlagos benzinár mellett több mint 100 dollárba kerül. A hétvégi autós bulik egyre több helyen elmaradnak, sok fiatal számára a saját autó vásárlása és használata elérhetetlen álommá válik.
Ez a jelenség egészen friss, még nincsenek statisztikák, a The New York Times azonban szülőkkel és fiatalokkal készített interjúk alapján arról írt: a családok az egyre súlyosabb terhet jelentő benzinköltségek miatt nehéz döntésekre kényszerülnek. Az már országosan kimutatható, hogy az üzemanyag-fogyasztás csökkent. Ennek része, hogy a szülők egyre kevésbé tudják fizetni a fiatalok autózásait és a növekvő biztosítási díjakat, sok tinédzser a tömegközlekedést és a közös autózást választja. A fiatalok arra is panaszkodnak, hogy a drága benzin megnehezíti számukra a nyári álláskeresést.

A fiatalok autós felvonulása a belvárosok péntek és szombat esti képének több évtizede része; ez a jellegzetesen amerikai kisvárosi jelenség van eltűnőben. "Nem cirkálunk többet (...) csak leparkolunk és sétálunk" - mondta Ewelina Smosna, a chicagói Taft Gimnázium végzőse. - "Valóban, sokkal kevesebb a cirkálás idén nyáron" - jegyezte meg Tom Blake rendőrőrmester a kaliforniai Modestóban, amelyet a kisvárosi fiatalok életéről szóló Amerikai graffiti című film tett halhatatlanná.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását