2024. április 25. - Márk

Eredményes és költséghatékony

Kutatással bizonyította be a Salva Vita Alapítvány, hogy Támogatott Foglalkoztatás nevű programja nemcsak eredményes, hanem költséghatékony is - erről csütörtökön számolt be Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.
2007. november 15. csütörtök 17:43 - Hírextra

Az 1993-ban jött létre azzal a céllal, hogy segítse az értelmi sérült emberek munkaerőpiaci elhelyezkedését. A fogyatékkal élőknek képzési programot és elhelyezkedési lehetőséget is kínál. De kapcsolatban áll a "másik oldallal", vagyis a munkaadókkal is, akikhez nemcsak munkaerőt közvetít, hanem tanácsadással próbálja segíteni, hogy milyen típusú munkát kínáljanak az értelmi sérült munkavállalóknak.

"Ügyfeleink 65 százaléka hat hónapnál több időt tölt a kiválasztott munkahelyen. A munkáltatók többsége pedig elégedett a fogyatékkal élő munkavállalókkal, mert megbízhatók, becsületesek és általuk javult a cég megítélése, valamint a munkahelyi légkör is" - mondta Vég Katalin az alapítvány ügyvezetője a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Az alapítvány meggyőződése, hogy a fogyatékkal élők is képesek munkájukkal értéket teremteni a társadalomban. Ezt egy kutatással is alátámasztották.

A vizsgálat neve Social Return on Investment, magyarul a Befektetés Társadalmi Megtérülése, amely elsődlegesen szociális célú szervezetek vagy projektek társadalmi értékének meghatározására alkalmazható. A kutatás a megtérülést a befektetéshez viszonyítva mutatja ki, sőt egy tevékenység gazdasági teljesítményén túl, annak társadalmi értékét is megadja - fogalmazott Karl Leathem a vizsgálatot végző Lodestar, egy brit székhelyű tanácsadó szervezet munkatársa.

A kutatás többek között kimutatta, hogy az alapítvány jóvoltából a munkáltatók megfelelően felkészült munkavállalót kapnak, így nem kell pénzt fordítaniuk képzésükre. Nem kell továbbá munkaerő-toborzásra sem költeniük, hiszen ezt a feladatot is ellátja az alapítvány. Azok a munkaadók, akik fogyatékkal élő munkavállalót alkalmaztak arról számoltak be a vizsgálat során, hogy alkalmazottaik kevesebbet hiányoznak a munkából, mint nem fogyatékos társaik.

A munkába álló fogyatékkal élők járulékokat fizetnek, így az állam számára is értéket teremtenek. Ez azt bizonyítja, hogy az alapítvány programja nem csupán pozitív változást idéz elő az értelmi sérült emberek életében, hanem mindezt gazdaságosan is teszi - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását