2024. április 26. - Ervin

Cáfolnak a szerbek

Egy fogyatékosok jogait védő nemzetközi szervezet jelentése szerint Szerbiában zaklatják a lelki sérülteket és a testi fogyatékosokat. A szerb kormányfő csütörtökön bejelentette, hogy egy külön bizottság fogja az állításokat kivizsgálni. A szabadkai Kolev
2007. november 15. csütörtök 19:32 - Hírextra
A Mental Disability Rights International (MDRI) nemzetközi jogvédő szervezet a "Kínzás mint gyógyítás" nevet viselő jelentésének tanúsága szerint a különleges elbánásra szoruló gyermekeket és felnőtteket igen mostoha körülmények között tartják. Vannak, akiket ágyhoz kötöznek, és ott kell végzniük testi szükségleteiket is. Télen szobáik hidegek, emellett nem kapják meg a szükséges egészségügyi ápolást sem. A jelentés hat intézményre terjedt ki: a szabadkai Kolevka Gyermekotthonra, emellett a csúrogi, sztamnicai, kulini, verseci és kovini otthonokra.

A jelentés hatalmas vihart kavart Szerbiában. Vojiszlav Kostunica kormányfő bejelentette, hogy a kormány egy külön bizottságot fog felállítani, amely azonnal jelentést készít az intézményekben uralkodó állapotokról. A szervezet jelentését rosszindulatú vádaskodásnak minősíti amely olyan fényben tünteti fel az otthonokat, mintha azok gyermek-fogolytáborok lennének.

Raszim Ljajics munka- és szociálisügyi miniszter több intézményt meglátogatott. Az ott látottak alapján elmondta: a feltételek ezen intézményekben valóban súlyosak, de senki sem kínozza a gyermekeket és nem is viselkednek velük embertelen módon. Szerinte a MDRI jelentése valóban tartalmaz jogos kritikákat, de azok politikai színezetűek és egy kampány kezdetét jelentik. A tárcavezető felszólította szerdán minden Belgrádban székelő nemzetközi szervezet és nagykövetség képviselőit, hogy közösen látogassanak el ezekbe az intézményekbe. Mint mondta: ő az elkövetkező napokban minden érintett helyre ellátogat.

Milenko Csurovics a Szremcsica nevű gyermekotthon igazgatója úgy értékelte, hogy a felmérést végző intézmény mögött minden bizonnyal Soros György, magyar származású amerikai üzletember áll. Szerinte az MDRI visszaélt a jelentéssel, mert csak azon intézményekbe látogatott el, ahol pszichiátria is működik.

Petar Teofilovics vajdasági ombudsman szerint az ilyen intézményekben valóban kínosak az állapotok, de szó sincs arról, hogy kínoznák a gyerekeket. Egyúttal cáfolja az MDRI jelentését, amelyet egy, az irodája által 2005-ben végzett felméréssel támasztott alá.
Az ombudsman elfogadhatatlannal tartja a kínzásra vonatkozó állítást, szerinte az ilyen otthonokban dolgozók igen lelkiismeretesen végezték munkájukat, a nehéz feltételek és alacsony bérek ellenére is. Ugyanakkor elismerte, hogy a szobák túl kicsik a lakók számához viszonyítva és a higiénés feltételek sem a legjobbak.

Mirjana Csubrics a szabadkai Kolevka Gyermekotthon igazgatónője bejelentette: bepereli a szervezetet. A jogvédők jelentését elképesztőnek minősítette és azt mondta: amennyiben a bíróság előtt egyetlen megállapítás is bizonyítást nyer, neki börtönben lesz a helye.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását