2024. május 2. - Zsigmond

Újabbb közös kormányülésről tárgyalnak

A november 14-i, sorrendben harmadik magyar-román együttes kormányülés előkészítéséről tárgyalt hétfőn Budapesten Kiss Péter magyar kancelláriaminiszter Markó Bélával a Romániai Magyar Demokratikus Szövetség (RMDSZ) elnökével, ahol szóba került a november
2007. november 5. hétfő 19:01 - Hírextra
Kiss Péter elmondta: a magyar kabinet szerdai ülésén tárgyalja az együttes ülés napirendi javaslatát. A nagyszebeni esemény előtt egyébként Gyurcsány Ferenc miniszterelnök külön egyeztet az RMDSZ vezetőivel is, majd a magyar kormány részt vesz több kulturális eseményen is, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy Nagyszeben 2007-ben Európa egyik kulturális fővárosa.

Markó Béla hangsúlyozta: elsősorban az erdélyi magyarság érdekeit segítő javaslatokat fogalmaznak meg a közös kormányülésre. Így az iskolatámogatási és ösztöndíj-programok folytatása, a műemlékvédelem kérdése, valamint a hadisírok kölcsönös ápolásáról szóló egyezmény is napirendre kerülhet.

Az Európa Parlamenti választásokkal kapcsolatban Markó Béla megerősítette, hogy valós veszélyt jelent Tőkés László független indulása a választásokon, mert így nagyon könnyen előfordulhat, hogy sem Tőkés, sem az RMDSZ nem szerzi meg a szükséges támogatást. Markó Orbán Viktornak a romániai kampányban való szerepvállalására utalva arra figyelmeztetett, hogy a magyar belpolitikai megosztottság "exportálása" Romániába megbonthatja a helyi magyarság egységét és így kiszolgáltatottá teheti őket a román többség számára.

Kiss Péter is megerősítette, hogy a "dögöljön meg a szomszéd tehene " hozzáállás csak árt a romániai magyar kisebbségnek, ugyanakkor hangsúlyozta: Gyurcsány Ferenc találkozója az RMDSZ vezetőivel nem jelent kampánytámogatást a romániai párt számára.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását