2023. június 3. - Klotild

A fiatalokat sem kíméli a betegség

A járványos méreteket öltő cukorbetegség, amelytől jelenleg mintegy 250 millió ember szenved világszerte, nem kíméli a legfiatalabbakat sem. "Azért mert valaki cukorbeteg, épp olyan teljes életet élhet, mint egészséges társai, de létfontosságú, hogy a bet
2007. november 15. csütörtök 11:02 - Hírextra

Gremsperger Gábor 18 éves, 11 éve cukorbeteg, mindennapjaihoz hozzátartozik a napi többszöri inzulinkezelés, mégis aktív életet él, egyetemre jár, sportol és szakácskönyvet ír cukorbeteg gyerekeknek, akik száma sajnálatos módon évről évre nő.

"A cukorbeteg gyermekek jobb ellátása rendkívül fontos feladat, melyhez nemcsak a gondozás színvonalának emelése, hanem az egészségügyi szakemberek, a betegek és az őket körülvevő személyek betegséggel kapcsolatos ismereteinek bővítése is szükséges" – hangsúlyozta Herczog Edit. Egyúttal emlékeztetett az ENSZ egy évvel ezelőtti határozatára, mely ösztönözni kívánja a diabetes megelőzésére, kezelésére és gondozására vonatkozó országos stratégiák kidolgozását.

A gyermekkor egyik leggyakoribb krónikus betegsége mintegy 100 ezer gyermeket sújt Európában. Évente 70 ezer 15 évesnél fiatalabb gyermeknél jelentkezik az 1-es típusú cukorbetegség, amelynél a hasnyálmirigy sejtjei egyáltalán nem termelnek inzulint. Bármely életkorban kialakulhat, iskolásoknál, óvodásoknál, sőt akár már 1-2 éves korban is.

Gyakorisága ellenére általában későn ismerik fel. Az inzulin – amely a diabeteses gyermekek életben tartásának feltétele - sok országban nem elérhető. Emiatt rengeteg gyermek hal meg ebben a betegségben, főleg a fejlődő és közepes bevétellel rendelkező országokban.

A család, tanárok vagy háziorvos, akik felismerhetnék a diabetes korai tüneteit, gyakran nem is veszik észre az első jeleket. A 2007-es Diabetes Világnap célja ennek megváltoztatása, és az az üzenete, hogy "Egy gyermeknek sem szabad diabetesben meghalnia".

Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását