2023. október 1. - Malvin

Ünnepel a BKV

Nosztalgiavillamosokkal és rendezvényekkel emlékezik meg a BKV arról, hogy 120 éve indult el a fővárosban a villamosközlekedés - jelentették be a közlekedési társaság szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
2007. november 14. szerda 15:22 - Hírextra
A november 17-25. közötti egyhetes rendezvénysorozattal a BKV Zrt. arról emlékezik meg, hogy 120 éve indult meg Budapesten a villamosközlekedés. A jövő héten - hétfőn, szerdán, pénteken - az 1956 óta használt és a Combino villamosok érkezésével a forgalomból kivont UV típusú villamosok egyike is közlekedik majd a Nagykörúton.

A BKV a villamosközlekedés fejlődését kívánja bemutatni november 17-én, amikor régi és új szerelvények vonulnak majd fel a Nagykörúton.

November 24-én ugyancsak a Nagykörúton és a Nyugati pályaudvarnál lesznek rendezvények, többek közt városnéző villamos és színházvillamos jár majd. November 25-én pedig a 2-es villamos vonalán közlekednek majd százéves szerelvények. Előbbiekre kettő, utóbbiakra három vonaljegy ellenében lehet felszállni.

Budapesten 1887. november 28-án indult el az első villamos a Nyugati pályaudvar és a Király utca közötti egy kilométeres szakaszon. Szedlmajer László, a BKV villamosforgalmi főmérnöke közölte: az akkori villamos még alsóvezetékes pályán közlekedett, később a felsővezetékes villamosforgalomra váltottak át.

Az első normál nyomtávú pályát 1889-ben helyezték üzembe, összefüggő villamoshálózat az 1890-es évek végére alakult ki Budapesten.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását