2024. április 29. - Péter

Új elnöke lesz a WADA-nak

Új fejezet kezdődik a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) történetében: a csütörtöktől szombatig sorra kerülő madridi világkonferencián ugyanis új elnök kerül a szervezet élére és az eddig érvényes kódexet is megreformálják.
2007. november 14. szerda 15:18 - Hírextra
A WADA-t 1999 óta irányító kanadai Richard Pound a szabályok értelmében nem jelöltetheti magát újra, s mivel csak egyetlen kandidáló van a posztra, több mint valószínű, hogy a volt ausztrál politikus, John Fahey lesz a szervezet új vezetője.

Az új elnök megválasztása azonban várhatóan nem a legfontosabb napirendi pontok közé tartozik majd a háromnapos kongresszuson, jóval nagyobb érdeklődés kíséri ugyanis az új kódex tartalmát.
Amennyiben elfogadják a javaslatokat, az úgynevezett súlyos doppingvétségek (anabolika vagy EPO használata) négyéves eltiltást vonnak majd maguk után, bizonyos eseteknél pedig nagyobb mozgástér adódik majd a méltányossági elbírálásra, míg a koronatanú-szabályt kiszélesítik.

Az úgynevezett egyórás-szabályra vonatkozó előterjesztés egyelőre nem talált kedvező fogadtatásra, így ez valószínűleg nem kerül bele a megreformált szabálykönyve. Ezt alkalmazva a sportolóknak az ellenőrökkel szemben joguk lenne meghatározni, hogy a nap mely órájában vehetnek tőlük mintát, a javaslat kritikusai szerint azonban ez felerősítené azoknak a tiltott szereknek a használatát, amelyek néhány óra alatt kiürülnek a szervezetből. Az új kódex a tervek szerint 2009. január 1-jén lép életbe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását