2024. április 28. - Valéria

Népességfogyásban felzárkóztunk

A magyarországi népesedési problémák a lényeget tekintve hasonlatosak azokhoz, amelyek az Európai Unió "kemény magjában", az eredeti 15 tagállamban megfigyelhetők - mondta Józan Péter egyetemi tanár szerdán az MTI-nek, a témában tartott budapesti konferen
2007. november 14. szerda 18:30 - Hírextra

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Társadalomkutató Központjának tudományos tanácsadója rámutatott arra: közös gond az alacsony születésszám, amely a társadalom elöregedéséhez vezet Magyarországon és az unióban. Az elöregedés irányába hat a lakosság növekvő élettartama is - tette hozzá.

 "Hasonlatosak a migráció hatásai az EU régi tagországaiban és Magyarországon. A folyamatnak kulturális, gazdasági, politikai, társadalmi, biztonságpolitikai aspektusai vannak, s ez igaz ott is, itt is, azzal a különbséggel, hogy Angliában, Franciaországban, Németországban ez már ma akut problémát jelent. Magyarországon, bár a migráció felvet kulturális gondokat, de tekintve, hogy tranzit ország vagyunk, ez még nem egy akut probléma, de idővel azzá válik" - mondta.

Közlése szerint Magyarország abban tér el az Európai Unió kemény magjától, hogy nem lehet ledolgozni az életkilátásokban lévő óriási hátrányt, bármennyire javult is az elmúlt tízegynéhány évben a halálozási statisztika.

Józan Péter hozzátette: Magyarország az életkilátásokat tekintve Nyugat-Európához, illetve a kontinens északi államaihoz hasonlítva az elmúlt száz évben mindig rossz pozícióban volt.
"Tehát nem arról van szó, hogy az utóbbi egy-két évtizedben történt valamilyen földindulás, hanem a 70-80-as évek rossz és rosszabbodó halálozási viszonyai még tovább gyengítették azt a pozíciót, amely mindig is a mi sajátunk volt" - összegezte a tudós a konferencián elhangzottakat.

Saját előadásával kapcsolatban Józan Péter kifejtette, hogy Magyarországon bizonyíthatóan véget ért egy "kritikus korszak", egy olyan válság, amelyre az volt a jellemző, hogy az életkilátások két évtizeden keresztül stagnáltak, a populáció bizonyos szegmenseiben pedig kifejezetten rosszabbodtak.

"1994-ben kezdődött a felzárkózás az Európai Unióhoz, s 2006-ig a várható élettartam 4,1-4,2 évvel nőtt, elérve az egész népesség átlagában a 73,2 évet; hosszú időn keresztül ez a mutató a 70 évet sem érte el". Tehát van fejlődés, ám az uniós 79 év körüli átlaghoz képest a mutató még mindig nagy lemaradást tükröz - mondta.

Hozzátette, hogy hasonló folyamatok játszódtak le Csehországban, Lengyelországban, kisebb mértékben Romániában és Bulgáriában is.

"Ebből következik, hogy mindaz, ami Magyarországon tapasztalható, nem magyar specifikum, hanem a posztszocialista országokra is jellemző. Mindegyik országban, ha más-más mértékben is, de javulnak az életkilátások, nő a várható élettartam" - hangsúlyozta.

Magyarázata szerint ennek a rendszerváltozás teremtette meg a kereteit. Egy versenyhelyzetben, amilyen a piacgazdaság, az emberek kénytelenek céltudatosan viselkedni, ami egyben egészségtudatos viselkedést is jelent. Másrészt a fejlődő orvosi technológiának, az új és hatékony gyógyszerek megjelenésének köszönhetően megmenthetővé váltak olyan betegek, akiket korábban elveszítettek volna.

Józan Péter a kedvező jelenségek mellett rámutatott arra, hogy Magyarországon nagy a differencia a különböző népességcsoportok között, ezt elsősorban az iskolázottság és a jövedelemszint határozza meg.

Közlése szerint vannak regionális különbségek is: míg Budapest II. kerületében nyugat-európaiak az életkilátások (a nők esetében csaknem 80 év a várható élettartam), bizonyos kistérségekben, így például Észak-Magyarországon, "ázsiai viszonyok" uralkodnak.

A Józsefvárost, Kőbányát, topográfiailag, bármilyen közel is vannak a II. kerülethez, valójában egy világ választja el attól, ha az ember a várható élettartamot nézi - hangsúlyozta Józan Péter.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását