2024. április 27. - Zita

Továbbiak a doppingról - Pont nekünk

A Pont FM Rádió KeljFelJancsi műsorában Fiala János megszólaltatta Turi Györgyöt, Kovács Ágnes edzőjét. Hogy ne csak az egyik fél kapjon lehetőséget Tiszeker Ágnest, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetőjét is felhívta. A napokban kipattant doppingvé
2007. november 14. szerda 07:38 - Hírextra

Pont FM: Most mi az eljárásról fogunk beszélgetni és nem a konkrét ügyről, ugye?

Természetesen. Még mindig nincsen fegyelmi határozat, így én részleteket nem mondhatok el.

Pont FM: Ez tiszteletben tartom. Gondolom páran keresik most telefonon, látják a tévében, esetleg leszólítják az utcán?

Azt nem mondanám, hogy leszólítanak az utcán, de meglehetősen zaklatottak a napjaim.

Pont FM: Szülei élnek?

Igen, szerencsére, egészségesek mind a ketten.

Pont FM: És naponta mondják önnek, hogy emlegetik?

Nem. Ők ebből kimaradnak. Én végezem a munkám, ők is a sajátjukat, a kettőnek nincs összefüggése egymással.

Pont FM: Önök mióta léteznek?

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) 2004. októberében lett felkérve arra, hogy megalakuljon. Már Athén előtt is működött doppingellenőrzés, de Athén után nagyon sok vád érte, hogy lazák és pontatlanok vagy becsukták a szemüket bizonyos sportolók esetében. Kellemetlen, nehéz helyzet volt az akkori dopping ellenőröknek, hiszen azzal vádolták őket, hogy Athénnak ez lett az eredménye. Az akkori, régi dopping ellenőrök közül senki nem dolgozik már doppingellenőrként a jelenlegi csapatban. Minket pontosan arra kértek fel, hogy vegyük át a nemzetközi szabályozást, a nemzetközi rendszert és biztosítsuk ezt Magyarországon.

Pont FM: Hány szervezet járhat el Magyarországon a dopping ügyekben?

Doppingellenőrzést a Nemzeti Doppingellenes Szervezet végezhet nálunk hivatalosan és kizárólagosan. Ez ma a Magyar Antidopping Csoport.

Pont FM: Senki más?

Senki más.

Pont FM: Annak idején, mikor a dobó atléták arról beszéltek, hogy különböző ellenőrök letáboroztak a házuktól nem messze, és onnan nézték őket, azok önök voltak?

Nem, ez nem így van. Az, hogy a WADA megjelenik Magyarországon, a sportágak nemzetközi szövetségei megjelennek itt, arra nekünk nincs rálátásunk. De a magyar szervezetek által kért, magyar mintavégzéseket azt csak mi csinálhatjuk.

Pont FM: Ezek szerint a WADA bármikor feltűnhet?

Természetesen. Ez így is történt Athén után.

Pont FM: A MACS hány főből áll?

Pillanatnyilag 36-an vagyunk.

Pont FM: Foglalkozásukat tekintve ők micsodák?

Valamennyien - erre a kormányrendelet kötelez minket - felsőfokú egészségügyi végzettséggel rendelkezünk.

Pont FM: Önnek mi a szakmája?

Orvos vagyok. Belgyógyász, háziorvosi szakvizsgával.

Pont FM: Korábban mit csinált és miért hagyta ott?

Orvosként dolgoztam, és nem hagytam ott, és más sem hagyta ott. Valamennyien félállásban dolgozunk.

Pont FM: Ezt komolyan mondja?

Teljesen komolyan mondom, mindenki praktizál mellette.

Pont FM: Elmondhatja, hogy hol dolgozik?

Nyugodtan elmondhatnám, de azért nem akarom, mert nem szeretném, ha a kollegáimat, munkatársaimat zaklatnák.

Pont FM: Meg tudom érteni, menjünk tovább. Kitől kapják a pénzüket?

Mindig a megrendelőtől kapjuk.

Pont FM: Ki a megrendelő?

A WADA kódex értelmében a doppingellenes szervezetek rendelhetnek meg. Minden sportszövetség aláírója a WADA kódexnek. Így a Magyar Úszó Szövetség is rendelhet mintát tőlünk.
Pont FM: Amikor megrendelés van, az hogy néz ki? Ezek azért fontosak, mert az általános helyzetképpel senki nincs tisztában. Hogy én nem tudom, az egy dolog, de úgy tűnik a sportolók és az edzők sem ismerik a helyzetet, ami pedig nem ártana. Így egy ilyen tudományos ismeretterjesztő műsort kell készíteni.

Egyetértek. Minél több információ jut el a hallgatósághoz, annál jobb. A megrendelés mindig egy konkrét dologra szól. Például a Magyar Úszó szövetség azt mondja, hogy az úszó Eb-re megrendel 100 darab mintavételt. Olyankor a megrendelő megmondhatja, hogy hogyan gondolja. Mondhatja azt, hogy sorsoljuk ki ezt a 100 embert, vagy akár név szerint is megnevezheti a sportolókat.

Pont FM: Önök értesítik arról az úszó szövetséget, hogy kiket fognak ellenőrizni?

Amikor előre be nem jelentett vizsgálatot végzünk, akkor sosem. Van bejelentett vizsgálat, ez van a versenyen, hiszen mindenki tudja, hogy doppingellenőrzés van. De van előre be nem jelentett vizsgálat, ezt népnyelven szúrópróbának nevezzük, tervszerűen működik, és az állam finanszírozza.
Pont FM: Dolgozhat-e ön és az ön szervezete külföldön?

Természetesen, mint ahogy dolgozunk is. Területileg a munkánk nem korlátozódik csak Magyarországra.

Pont FM: Ahogy nem tudjuk, hogy a BKV ellenőrnek van-e egyéni, anyag érdekeltsége…

Megmondom én önnek, nekünk nincsen. Ahogy a WADA-t sem érdekli, hogy hány pozitív eredményt produkálunk egy évben, nem ettől teszi függővé a mi munkánk minőségét. Ez senkit nem érdekel. Nem azért kapunk kevesebb, vagy több pénzt, hogy hány pozitív mintát produkálunk.

Pont FM: Ön kinek tartozik felelősséggel a munkáját illetően?

Nekem van egy szakmai szervezet, aki a felelősöm, és akinek bármely ténykedésemről beszámolási kötelezettséggel tartozom. Ezt úgy hívják, hogy Nemzeti Doppingellenes Koordinációs Testület. Nekik tartozom beszámolással, hogy mit tettünk, hogyan végeztük, és ők annak az őrei, hogy ez törvényesen, a kormányrendelet értelmében történik.

Pont FM: Ha én élsportoló lennél, ön ugyanolyan módon vizsgálna meg engem, és ugyanolyan papírt írattatna alá velem, mint a WADA emberei?

Igen, ennek ez a lényege. A WADA koordinálja, irányelveket fogalmaz meg az egész világra vonatkozóan és ezt minden nemzetnek be kell tartania, aki a WADA kódex aláírója. A WADA-t vagy elfogadjuk vagy nem, de ha nem, akkor kizárnak minket minden nemzetközi sporteseményről.

Pont FM: Amikor ön felvesz egy jegyzőkönyvet, akkor valójában az minden esetben ugyanazt tartalmazza, vagy lehetnek benne olyan szubjektív megjegyzések, amelyre a WADA felkapja a fejét?

Tartalmilag ugyanazt kell tartalmaznia, de természetesen a sportoló és az ellenőr is tehet megjegyzést. Leírhatja az ő saját szempontját, saját véleményét és ezt majd a fegyelmi bizottság figyelembe veheti.

Pont FM: Amikor a WADA meghozza a döntését, kizárólag a papírokból dönt?

Nem, meghallgathatja az ellenőröket, behívhatja a sportolót. A WADA csak megvizsgálja azt, hogy a nemzetközi szövetség milyen döntést hozott. Azt mondhatja, hogy nem ért vele egyet, a Nemzetközi Sportbíróság elé viszi Lausanne-ba, és döntsék el ők.

Pont FM: Ami eddig lezajlott Kovács Ági ügyében az egy dolog. De ami ezután fog történni az mennyire objektív illetve mennyire része a sportdiplomáciának?

A Gyárfás elnök úr azt mondta, hogy a Magyar Úszó Szövetség nem fog ebben komolyabb szerepet játszani, én azt gondolom, hogy ez nem így van. Nagyon fontos szerepe van az úszó szövetségnek, hiszen feltárni az okokat, hogy miért ment el a sportoló.

Pont FM: A doppingvizsgálat ilyen esetekben csak vizeletből vagy vérből is történik?

Lehet vérvétel is, de vérvétel másra való, abból mást lehet kimutatni. Vannak bizonyos anyagok, amiket vizeletből sokkal célszerűbb kimutatni.

Pont FM: Ha valaki nem tud vizeletet produkálni, akkor kérhet vérvételt?

A kettő nem helyettesíti egymást. Olyan, hogy nem tud produkálni, ilyen nincs, mert nincs időhatár, ha 10 óra alatt produkálja, akkor az 10 óra.

Pont FM: Miért kevés a 25 milliliter, miért kell 75 milliliter?

Azért kell 75, mert a szabályos eljárásban két minta születik, ugyanazt a mintát osztjuk ketté A és B mintává. Az A mintából történik egy általános analízis, ha abban találnak valamilyen eltérést, akkor azokat újra mérik, ellenőrzik és abból kihoznak egy eredményt. Ekkor mondják, hogy van egy pozitív A minta, erről értesítést kap a sportoló, megjelenhet bármilye jogi személlyel a laborban, megmutatják neki B mintát és ő maga ellenőrizheti, hogy nem manipulálták. Ha ez így van, akkor a sportoló jelenlétében elvégzik az újabb analízist. Ha a B minta negatív, ami irodalmi ritkaság, akkor semmis az eljárás és nem történt semmilyen vétség.

Pont FM: A doppingellenőrök mindig ketten járnak, mint a rendőrök?

Igen, mindig.

Pont FM: Amikor valaki nem produkál elegendő mintát, és közli hogy halaszthatatlan dolga van. Mi alapján kísérnek el valakit, míg másokat nem?

Hagy világítsak rá a részletekre, mert nagyon nem mindegy, hogy milyen üggyel állunk szemben. Ha szabadidejében, a magánszférájában keresi fel az ellenőr a sportolót, és azt mondja az illető, hogy rendelkezésünkre áll, de ez és ez a programja, akkor az ellenőr mérlegelhet, hogy megkezdi a munkavételt, vagy vár és elkíséri. Ha edzési időben, amikor meg van nekünk adva, hogy ott és azon az edzési helyen ott kell tartózkodnia a sportolónak, és meg is kezdődik a mintavétel akkor már nem mennek se moziba, se Roger Moorehoz, mert
senki nem tudja biztosítani azt, hogy a WADA kódex szabályait be tudjuk tartani.

Pont FM: Ezzel milyen mértékben vannak tisztában a sportolók és edzőik? Tudják-e és ha nem tudják miért nem tudják?

Ez egy nagyon jó kérdés, és Athén után azt hittem én is, hogy mindenki tudja. Ez le van írva, el lett mondva. Akkor lebukott két sportoló, volt nagy hírverés, megsirattuk őket, nincs mit beszélni róla. Meg kell keresni, hogy kinek a felelőssége, ha ezzel nincsenek tisztában. A MACS mindenkinek a rendelkezésére áll, ha hívják, ingyen és bérmentve.

Pont FM: Olyan létezhet, hogy én vagyok a doppingellenőr, de egy kis tacskó vagyok önhöz képest, nem tudom mi a teendő, és felhívom magát?

Nem tud kis tacskó lenni, mert ahhoz, hogy megbízólevelet kapjon le kell vizsgáznia. Ez egy több körös vizsgarendszer…

Pont FM: De, ha egy adott esetben egy önnel való konzultáció után döntenek úgy, ahogy döntenek.

Ha felhív engem, akkor az nem tanácsért, hanem, hogy bejelentse, hogy mi történt. Nincs szüksége tanácsra, mert tudja. A WADA szabályzatot és a kormányrendeletet én nem tudom felülbírálni. Ha én azt mondanám a telefonba, hogy gyerekek csukjuk be a szemünket és engedjük el, biztos vagyok benne, hogy nem tenné meg az ellenőr.

Pont FM: Most önökre fűt-fát kiabálnak a kialakult helyzetben.

Igen, én sérelmezem is, hogy engem és az ellenőreimet nyíltan hazugnak neveztek. Mindenféle személyiségi jogokat sárba tiporva kiadták a nevüket, telefonszámukat, az én telefonszámomat feltették az internetre. Erre valók a jogászok, és fogunk lépéseket tenni.

Pont FM: Számolt azzal, hogy valaha ilyen kereszttűzbe kerül?

Őszintén megmondom, hogy amikor én ezt elvállaltam nagyon lelkesek voltunk, de éreztük, hogy Athén után sok mindent helyre kell tenni. Ez a szerencsétlen magyar sport nem érdemli meg, hogy az egész világ azt gondolja rólunk, hogy mi egy doppingoló nemzet vagyunk. Lelkes voltam, hogy lesz egy világos, tiszta, átlátható szabály, amit mindenki tud. Mindenki ismeri a helyét, a feladatát, a felelősségét. Ma már belátom, hogy ez naiv gondolat volt. Azt hittem, hogy tényekből és dokumentumokból fogunk ítélkezni és nem valamiféle érzelmi háború lesz.

Pont FM: Azzal, hogy a sportoló ott hagyja az ellenőrzést a saját sportolói halálos ítéletét írja alá vagy sem?

Ez még a későbbiek zenéje. Nem tudom, hogy ő miért ment el. Az ellenőrök is állítják, hogy nem tudták milyen eseményre távozott Ági. Ezt csak jóval később, amikor már minden lezajlott, akkor derült ki. De, ha tudjuk, akkor sem változtatott volna sok mindenen. Fel kellett volna hívnia a szövetség elnökét.

Pont FM: Ez életszerű?

Miért ne lenne az? Gyárfás elnök úr azt nyilatkozta, hogy még akkor is felhívják, ha lerobban az autójuk.

Pont FM: Ebben az esetben Gyárfás Tamás felhívta volna önt?

Feltételezem, hogy megkérdezte volna, hogy mit mond erről a WADA kódex, és én világosan megmondtam volna. De ezek csak feltételezések.

Pont FM: Nevezzük nevén a gyereket. Önök nem azt mondják, hogy Kovács Ágnes doppingolt, hanem mit mondanak? Miről szól a papír?

A papíron az van, hogy „doppingvétséget megalapozó magatartást követett el”. A doppingvétség megállapítására nem mi vagyunk a jogosultak, hanem a fegyelmi eljárás.

Pont FM: Miért kell megsemmisíteni azt a 25 millilitert?

Mert nincs olyan akreditációs labor, amelyik elfogadná. Mit csináljunk vele? Nem lehet B mintát csinálni belőle, de még arra sem elég, hogy mindent megnézzenek benne.

Pont FM: Ami ezt az ügyet illeti az önök részéről már semmit nem lehet tenni, minden megy a maga útján.

Így van. Mi megtettük azt, amire kötelez minket a törvény, ennél többet nem tudunk tenni, nem is akarunk és nincs is rá jogunk.

Pont FM: Tudom, hogy nem az ön dolga, de nem gondolja azt, hogy a közeljövőben egy konferenciát kellene tartani annak kapcsán, hogy akik indulnak a pekingi olimpián, azok tudják azt, amit tudniuk kell!

Teljesen egyetértek önnel, azóta én két tájékoztatót is tartottam két olimpiai keretnek. Felvettük a kapcsolatot a Magyar Olimpiai Bizottsággal, akik partnereink voltak ebben. Ha így áll a dolog, amit a jelenlegi helyzet mutat, akkor itt nagy hiányosságok vannak és ezt sürgősen pótolni kell, mert ebből Pekingben probléma lehet.

Forrás: Pont FM 88.1 Rádió
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását