2024. április 23. - Béla

Gyakori a csontritkulás

Koreai kutatók nemrég megállapították, hogy a gyomorrák miatt műtött betegek között gyakori a csontritkulás.A gyomorrák az egyik leggyakoribb daganattípus a világon. Annak ellenére, hogy a betegség ismerten rossz prognózissal kecsegtet, azok, akik műtéten
2008. január 20. vasárnap 08:07 - Hírextra
Ezen betegek azonban évekkel később egy másik problémával szembesülnek, ugyanis gyakran alakul ki náluk olyan fokú csontritkulás, mely többszörös töréshez is vezethet.

A Koreai Rákkutató Központi Kórház munkatársai vizsgálataik során megállapították, hogy a gyomorrákos daganat műtéti eltávolítása után a betegek 38,3 százalékánál csontritkulás, 46,6 százaléknál csigolyadeformitás alakult ki, 45,9 százalékuk pedig csont eredetű fájdalomról panaszkodott.

„A magas gyakoriság egyik magyarázata az lehet, hogy a műtéten átesettek átlagos életkora 60 év volt, a 64 év feletti életkor pedig már önmagában rizikótényezőnek számít a csontritkulás kialakulását tekintve. A másik magyarázat szerint elképzelhető, hogy a gyomor eltávolítása befolyásolja a kalciumanyagcserét és egyéb tápanyagok felszívódását.” – magyarázta Dr. Jong-Inn Lee, a kutatás vezetője.

A kutatók ezért azt javasolják, hogy a daganat stádiumától és a műtét típusától függetlenül mindenki vegyen részt csontsűrűség-vizsgálaton, aki vérszegénységben, hátfájdalomban szenved, vagy elmúlt hatvan éves.

Forrás: vital.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását