2024. április 27. - Zita

Megépülhet a híd

Egy szerdán meghozott bírósági döntés értelmében Drezda városában annak ellenére megépülhet az Elba fölött tervezett, erősen vitatott híd, hogy veszélyeztetné egy ritka denevérfaj élőhelyét és a híres drezdai városképet, amelyet az UNESCO 2004-ben a világ
2007. november 14. szerda 18:04 - Hírextra
A környezetvédők tiltakozása nyomán augusztusban, közvetlenül a négysávos, 635 méteres közúti híd építésének megkezdése előtt a drezdai közigazgatási bíróság első fokon leállította a projektet - az ártér ugyanis egy védett állatfaj, a kis patkósorrú denevér (Rhinolophus hipposideros) kevés élőhelyének egyike.

A városi vezetés ellenzi a híd megépítését, viszont egy helyi népszavazáson a híd támogatói kerültek többségbe, és az eredményt az alkotmánybíróság is megerősítette. A létesítmény pártolói a város közlekedési helyzetének javulását várják a hídtól, ellenzői az UNESCO által védett híres barokk városkép elvesztésétől is tartanak.

Az új Elba-híd építését még 1996-ben határozták el. A megvalósítás azóta húzódott, részben a védett denevérek miatt, részben azért, mert a városvezetés a világörökségi cím elnyerése után elállt volna az építkezéstől - a tartományi kormány azonban kötelezte a megvalósításra. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) arra figyelmeztetett, hogy a városkép lekerülhet a világörökségi listáról, amelyre 2004-ben vette fel, miután a II. világháborús bombázások nyomait eltüntették Drezda falai közül. Az UNESCO legutóbb októberig adott haladékot a városnak, hogy alternatív tervvel álljon elő.

Szerdán a szászországi közigazgatási bíróság döntésében úgy értékelte, hogy az új létesítmény önmagában nem veszélyezteti a patkósorrú denevéreket, de a városnak áprilistól októberig - hogy óvja a kis szárnyas emlősöket, továbbá a környezetszennyezés korlátozása végett - 30 kilométer/óra sebességre kell majd korlátoznia a járművek haladását a hídon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását