2024. május 9. - Gergely

Elfogatóparancs a szenátor ellen

A Kongói Demokratikus Köztársaság főügyésze pénteken elfogatóparancsot adott ki Jean-Pierre Bemba vesztes elnökjelölt ellen, aki egy kinshasai nagykövetségre menekült, miközben tovább folytatódnak a harcok az afrikai ország fővárosában.
2007. március 23. péntek 13:37 - Hírextra
A főügyész közölte: Bembát nem mentesíti az, hogy szenátori tisztséget visel, és az sem, hogy a volt lázadóvezér a Dél-afrikai Köztársaság nagykövetségén kapott menedéket. Bembát hazaárulással vádolják, mert a hadsereg egyes elemeit saját céljaira használta fel. Az ilyen cselekmény az ország alkotmánya értelmében hazaárulást jelent - mutatott rá a szóvivő, hozzáfűzve, hogy az alaptörvény szerint hazaárulást követ el az, aki félkatonai szervezeteket vagy magánhadsereget hoz létre.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban (volt Zaire) tavaly októberben tartották az évtizedek óta első szabad elnökválasztást, amely mérföldkőnek számított a négymillió áldozatot követelő, 1998-2003-as háborút követő békefolyamatban. A választáson Joseph Kabila elnök - a néhai lázadóvezér, Laurent Kabila fia - legyőzte kihívóját, Jean-Pierre Bembát, aki a legfelsőbb bíróság érvényes döntéséig csalásra hivatkozva nem volt hajlandó elfogadni a szavazás eredményét.

Kabila a minap felszólította Bembát, hogy megállapodásukkal összhangban 12 fős testőrségre karcsúsítsa több ezer fős "magánhadseregét". Bemba fegyveres követői azonban nem engedelmeskednek, és a megadott határidőre nem vétették fel magukat a kormányhadseregbe. Ezzel szemben Bemba fegyveres hívei csütörtökön Kinshasában az utcára vonultak, és összecsaptak az elnöki gárda katonáival.

A harcok pénteken is folytatódtak. Füstoszlopok gomolyognak az égbolt felé egy olajfinomító és Bemba otthona környékéről. Az afrikai országban állomásozó ENSZ-békefenntartók egyik illetékese szerint egy belvárosi szállodát kifosztottak. Eközben Bemba a dél-afrikai külképvisletről nyugalomra intette Kinshasa lakosságát. "Remélem, a másik fél is megértette, hogy a harcok leállítására van szükség" - fogalmazott a lázadóvezér.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását