2024. április 26. - Ervin

Képviselők javadalmazása: bukik a javaslat?

Az MSZP-frakció hamarosan dönt arról, visszavonják-e az országgyűlési képviselők javadalmazásának átláthatóságáról szóló törvényjavaslatot. Erről Lendvai Ildikó frakcióvezető nyilatkozott szerdán az MTI-nek.
2007. november 14. szerda 20:35 - Hírextra

Az előterjesztés visszavonásáról a frakciónak kell döntenie, a célt azonban fenntartjuk, vagyis átláthatóvá kell tenni képviselői jövedelmeket és meg kell szüntetni a számla nélküli költségtérítést. A képviselőcsoportnak az eszközről kell dönteni - közölte az MSZP frakcióvezetője.

Lendvai Ildikó kifejtette, a képviselőcsoportnak arról kell határoznia, megpróbálja-e továbbvinni a parlamentben az előterjesztést, bízva abban, hogy a képviselők lelkiismeretük szerint szavaznak, vagy másik utat választ.

Arra a kérdésre, hogy a másik út a népszavazás lenne-e, Lendvai Ildikó azt mondta, például az is lehet, de sok minden lehet még, egy új szövegű törvény beadása is.

Az országgyűlési képviselők javadalmazásának átláthatóságához és összeférhetetlenségük szigorításához szükséges egyes törvények módosításáról szóló, kétharmados támogatást igénylő törvényjavaslatot két szocialista képviselő, Göndör István és Balogh László nyújtotta be. Az Országgyűlés már lefolytatta az előterjesztés általános vitáját, amely része Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a közélet megtisztítását célzó csomagjának.

A javaslat a szállást és a külföldi kiküldetést kivéve megszüntetné a költségtérítést, míg az országgyűlési képviselői alapdíj a mindenkori köztisztviselői illetményalap tizennyolcszorosa lenne.

Az előterjesztésről tartott keddi ötpárti tárgyaláson kiderült, hogy azt az ellenzéki pártok nem támogatják. Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója elmondta: egyetértenek azzal, hogy a költségtérítés rendszerét meg kell változtatni, de nem lehet úgy, hogy a képviselők fizetését háromszorosára emelik.

A fideszes politikus Hock Zoltánnal, az MDF elnökhelyettesével közösen azt javasolta, vonják vissza a törvényjavaslatot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását