2024. április 27. - Zita

Elkelt Hitler földgömbje

Kalapács alá került Hitler földgömbje San Franciscóban; az egykor a náci diktátor asztalát díszítő glóbuszért egy keddi árverésen 115 ezer dollárt fizettek.
2007. november 14. szerda 08:45 - Hírextra

A földgömböt a most 91 éves John Barsamian még 1945 májusában, "emléktárgyként" vitte magával Hitler Obersalzbergi villájának, a híres Berghofnak a romjaiból, ahol az amerikai hadsereg katonájaként járt. Azóta oaklandi házában őrizte, de - mint fia elmondta - most már előrehaladott kora miatt túl akart adni a szuveníren, hogy ne merüljön feledésbe története. A befolyt összeg döntő részét jótékony célra fordítja.

A vásárló egy San Franciscó-i műgyűjtő, a korábbi bűvész és szállodatulajdonos 78 éves Robert Pritikin.

Az árverés rendkívül gyorsan, néhány perc alatt lezajlott, a liciteket internetet és telefonon tették meg a gyűjtők. A győztes megbízottja elmondta: Pritikin akár 200 ezer dollárt is hajlandó lett volna megadni az egykori náci Sasfészekből származó gömbért, "amelyet a történelem leggonoszabb embere rendszeresen tanulmányozott". Hitler glóbusza bekerül Pritikin 40 millió dolláros, mű- és emléktárgyakból álló magángyűjteményébe, amely villáját díszíti.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását