2024. április 16. - Csongor

Rákot okozhat?

Engedélyt kapott a magzati, embrionális őssejtek kutatására a múlt héten nyílt kaposvári őssejt-kutató laboratórium. Ez azért ritka, mert az ilyen típusú őssejtek levétele etikailag vitatott, ugyanis alkalmasak a klónozásra. Őssejteket több módon lehet ny
2007. november 13. kedd 07:29 - Hírextra
Az embrionális eredetű őssejteket sokkal szélesebb körben lehetne felhasználni, azonban terápiás célra egyelőre még nem alkalmazzák, csak kutatásokhoz. Nemcsak azért, mert klónozásra is alkalmasak, hanem azért is, mert a jelenlegi vizsgálati eredmények szerint a beültetett embrionális őssejtek rákos folyamatokat indíthatnak el - mondta a Független Hírügynökségnek Balogh István, annak a Krio Sejt-, és Szövetbanknak a vezérigazgatója, amely Magyarországon először kapta meg az engedélyt köldökzsinórvér eredetű őssejtek tárolására.

A köldökzsinórvérből és a csontvelőből nyert őssejteket nem csak annál a betegnél lehet felhasználni, akitől származik, hanem idegenek szervezetébe is be lehet ültetni, amennyiben az egyének azonos szövetcsoportba tartoznak. Ennek a valószínűsége azonban csak 1 a 30 ezerhez. Igaz rokonok, például testvérek esetében akár 50 százalékos is lehet ez az arány - mondta a vezérigazgató. Hozzátette: felnőtteknél leginkább a csontvelőből, gyermekeknél a köldökzsinórvérből nyert őssejtet lehet felhasználni. Utóbbi ugyanis egyelőre csak körülbelül 40 kiló alatti betegek gyógyítására alkalmas.

Magyarországon klinikai szinten már évek óta használják a csontvelő és a köldökzsinórvér eredetű őssejteket bizonyos daganatos és autoimmun betegségek kezelésére. Sőt, 2 éve az infarktuson átesett betegek utókezelésénél is kísérleti jelleggel alkalmazzák például a budapesti szív- és érrendszeri klinikán. A múlt héten nyílt kaposvári őssejt-kutató laboratórium társtulajdonosa, Seffer István korábban a Független Hírügynökségnek azt mondta: várhatóan 2008-ban náluk lehet majd a magzati eredetű őssejteket terápiás célra használni.

Elképzelhető, hogy a közeljövőben még több betegséget lehet kezelni őssejttel. A nemzetközi kutatók például tavaly kiderítették, hogy a köldökzsinórvér eredetű őssejtek megfelelő környezetben vérereket képesek kialakítani, ami az érszűkületben szenvedőknek adhat reményt. A cukorbetegség gyógyítására is lehet, hogy alkalmasak lesznek az őssejtek. Japán kutatók állatkísérletei szerint ugyanis a kezelés hatására helyreáll az inzulintermelő képesség. Egyes európai országokban már ma is alkalmaznak őssejteket izomsorvadásos betegségek kezelésére. A tudományos eredmények azt mutatják, a jövőben várható, hogy különböző idegrendszeri betegségnél, porcsérüléseknél, porckopásoknál is alkalmazzák majd az őssejteket.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását