2024. április 20. - Tivadar

Kistérség = gazdasági egység

Latorcai János (KDNP) arról beszélt, hogy a kistérségek akkor tudnak hatékonyan tevékenykedni, ha gazdasági egységet is képeznek. Ennek egyik feltételeként említette, hogy a központok valamennyi hozzájuk tartozó település számára legyenek viszonylag komfo
2007. november 13. kedd 20:15 - Hírextra
Példaként a Szarvas környéki kistérséget emelte ki, amely ezen a területen alapvető hátrányban van, habár több országos főút a környékén halad el, de azok állapotát katasztrofálisnak nevezte.
A megfelelő közúthálózat hiánya komoly hátrányt jelent a befektetések szempontjából - tette hozzá.
Szabados József (MSZP) annak a félelmének adott hangot, hogy az agrár- és vidékfejlesztéshez kapcsolódó módosító javaslatok elfogadása esetén veszélybe kerülhetnek a hazai és az uniós források elosztását ügyelő szervezetek.

Emlékeztetett rá, hogy 2008-ban 131 milliárd forint vidékfejlesztési keret áll rendelkezésre, és 190 milliárd forintnyi európai uniós forrást fizetnek ki.

A mezőgazdasági szakigazgatási hivatal költségvetésére tervezett 16 milliárd 830 millió forintból több mint 9,5 milliárd forint átcsoportosítására érkezett javaslat. Ez Szabados József szerint veszélybe sodorja az ott dolgozó 4.791 fő foglalkoztatását és a feladatok végrehajtását.

A mezőgazdasági és vidékfejlesztési hivatalok 10,6 milliárd forintos költségvetéséből egymilliárdot szeretnének átcsoportosítani a módosító javaslatok benyújtói, de a képviselő úgy értékelte, hogy az ott dolgozók már most olyan körülmények között végzik munkájukat, hogy ez az elvonás is megpecsételheti a sorsukat.

A földhivatalokról annyit mondott, hogy felelőtlenség lenne dologi kiadásaikból elvenni forrásokat.
Heintz Tamás (Fidesz) közölte, hogy kármentés céljából ezért nyújtottak be számos ágazati módosító indítványt. Mint mondta, figyelembe vették, hogy a költségvetési egyensúly nem borulhat fel, ezért minden javaslatuknak megvan a pénzügyi fedezete.

A Fidesz ötvenmilliárd forintos átcsoportosítást javasol a gyógyító-megelőző ellátások finanszírozására. Ezen belül a háziorvosi- és ügyeleti ellátás számára 3,5 milliárdot, a védőnői szolgálatok számára 900 millió, fogászati ellátásra 1,1 milliárdot, a mentés javítására 4,9 milliárdot, a laboratóriumi ellátásoknak egymilliárdot, az összevont szakellátások számára pedig 38 milliárd forintot különítenének el.

Az átcsoportosításhoz szükséges forrásokat többek között, a földművelésügyi-, a pénzügy-, valamint a gazdasági minisztérium, továbbá a Miniszterelnöki Hivatal működési költségeinek csökkentéséből, illetve a kormányzati negyed építésének költségeiből pótolnák.

Azt is javasolták, hogy az idén megemelkedett gyógyszerköltségeket a kormányzat a jövő évben ellentételezze. Az általuk szükségesnek vélt 23 milliárd forintot az APEH működési költségeinek illetve a honvédelmi minisztérium dologi kiadásainak terhére szeretnék átcsoportosítani.

Barabásné Czövek Ágnes (MSZP) is az egészségügy kapcsán kért szót. Mint kifejtette, áttekintette az Egészségügyi Alapnál és az Egészségügyi Minisztériumnál felsorolt módosító tételeket.

Ezek alapján azt a véleményt szűrte le, hogy amíg az ellenzék arról beszél, hogy az egészségügyi szolgáltatásokat javítani kell, eközben közel hárommilliárd forintot vennének el a szaktárca költségvetési fejezetéből külterületi útra, önkormányzati támogatásra vagy belvíz elleni védekezésre.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását