2024. március 29. - Auguszta

Halált okozó diós kocka

Vádat emelt kedden a Szombathelyi Városi Ügyészség a tavalyi, hat halálos áldozatot követelő szombathelyi ételmérgezés miatt a séi cukrászüzem vezetője ellen. Az ügyészség szerint egyértelműen megállapítható, hogy azért halt meg hat ember tavaly augusztus
2007. november 13. kedd 12:30 - Hírextra
Az eljárás során kiderült, hogy a cukrászüzemben több szabályt is megsértettek, és ez okozta a szalmonella fertőzést 2006 augusztusában a Vas megyei településen. Több napja felbontott tojáslevet, ismeretlen eredetű tojást, hőkezelés nélküli diót, szennyezett diódarálót használtak a sütemény elkészítésekor. Több higiéniai szabályt is megszegtek és a süteményt szállító jármű sem rendelkezett élelmiszer szállításra érvényes engedéllyel. A korábban szalmonella fertőzésen átesett dolgozó utólagos egészségügyi vizsgálatát sem végeztették el, s ezek együttesen okozták az összesen 418 ember megbetegedését. 103-an kerültek kórházba tavaly augusztusban, akik közül hat ember életét már nem tudták megmenteni.

A Szombathelyi Városi Ügyészség foglalkozás körében elkövetett, több ember halálát okozó gondatlan veszélyeztetés miatt vádat emelt a séi cukrászüzem vezetője ellen, ami 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. A többi dolgozó és az üzem tulajdonosa ellen nem emeltek vádat.

Az ügyben korábban ANTSZ vizsgálat is indult. Ez tavaly október azt állapította meg biztos, hogy a cukrászüzemben került a szalmonella a diós kockába, azt azonban nem sikerült minden kétséget kizáróan tisztázni, hogy hogyan került a kórokozó a desszertbe. Az ÁNTSZ abban a vizsgálatban konkrét személyi felelősséget nem állapított meg.

A süteményt készítő cukrászat tavaly 200ezer forintos büntetést kapott az ANTSZ-től, mert több termékében is megtalálták a szalmonellát. Ezek készítéséhez a betegséget okozó diós kockát használták fel.

A 2006 augusztus 20-án kezdődött szalmonellafertőzésben 418 ember betegedett meg Szombathelyen, közülük több mint százan kerültek kórházba. Három idősebb nő és egy középkorú férfi, akiknek más betegségeik is voltak, belehaltak a fertőzésbe. A szalmonellás étel többségét rászorulók kapták, szociális étkeztetésben.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását