2024. április 26. - Ervin

Felszökött, de tervezték

A Pénzügyminisztérium szerint sem a költségvetési egyenleget, sem a konvergenciaprogram teljesítését nem veszélyezteti a mostani olajár-emelkedés, ugyanis az összegek tervezésekor figyelembe vették az árak jelentős mértékű változásának lehetőségét is.
2007. november 13. kedd 10:50 - Hírextra
A Világgazdaság kérdésére a tárcánál azt is elmondták: vannak tartalékok a költségvetésben. Az más kérdés, hogy a szintén tízmilliárd forintokban mérhető adóbevételi többleteket akár el is vihetik a világpiaci folyamatok - olvasható a cikkben.

Az olajár soha nem látott magasságokba emelkedett az utóbbi hetekben. Ez azonnal megmutatkozik az üzemanyagok árában, ami idővel megjelenik szinte valamennyi termékében és szolgáltatáséban is, vagyis nagyot lódíthat az idén amúgy is jócskán a tervek felett alakuló infláción. Míg azonban a pénzromlás ütemének gyorsulása a büdzsé tekintetében akár jó hír is lehet, az már komoly gondot okozhat, hogy az olajár emelkedését néhány hónapos késéssel mindig követi a földgáz árának növekedése.

Kérdés, hogy a kormány engedi-e a piaci árak érvényesülését a fogyasztásban. Ha igen, ez nemcsak a gáz, hanem a villamos energia és a közösségi közlekedés árszínvonalát is erősen érintené. Ha viszont a kormány tompítani kívánja a piaci árak hatását, e lépése akár több tízmilliárd forintnyi többletdeficitet is okozhat – közölte a Világgazdaság kérdésére Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását