2024. május 13. - Szervác, Imola

Csak keblek

Bara bröst - csak keblek - jelszóval svéd nők egy csoportja mozgalmat indított azért, hogy az uszodákat monokiniben is látogathassák.
2007. november 13. kedd 16:51 - Hírextra

A kezdeményezők egy szeptemberi eset nyomán fogtak össze: a fővárostól 50 kilométerre lévő Uppsala uszodájában két lány az öltözőben hagyta a topot és úgy merült a medencébe, mire az úszómester hazaküldte őket.

Az eset hírére mintegy másfél tucat fiatal svéd nő fogott össze az uszodai monokiniviselet jogáért, létrehozták barabrost.blogg.se elnevezésű blogjukat, és már több "akciót" is végrehajtottak különböző városok uszodáiban - ezek azonban rendre "eredménytelennek" bizonyultak, kivéve azt az eredményt, hogy a nem viselt felsőrész felvételére kötelezték a résztvevőket.

Astrid Hellroth, egy 21 éves malmői diáklány az AFP-nek kifejtette, hogy a mozgalom célja "vitát kezdeni az íratlan kulturális és társadalmi szokásokról, amelyek +szexualizálják és diszkriminálják+ a női testet".

A 22 éves Ragnhild Karlsson szerint "fontos, hogy a nők azonos jogokkal rendelkezzenek, mint a férfiak. Amikor azt mondják nekünk, hogy ha fedetlen mellel jelenünk meg, az feltűnést kelt, mi azt feleljük: a férfiaknak képesnek kell lenniük arra, hogy ne támadjanak meg csak azért, mert +topless+ látnak bennünket."

A mozgalomhoz szeptember óta mintegy félszáz svéd nő csatlakozott és mások is jelezték szimpátiájukat.

Az uppsalai sportközpont szóvivője, Inger Grotteblad viszont az uszodák működési szabályzatára hivatkozik: ez előírja, hogy a férfiaknak úszónadrágot, a nőknek bikinit vagy úszódresszt kell viselniük, "biztonsági, higiéniai okokból és az általános gyakorlatnak megfelelően".

A The Local című svéd internetes újság szerint még novemberben egy "mediátor" fog dönteni arról, hogy foglalkozzanak-e az illetékesek a Bara bröst követeléseivel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását