2024. április 29. - Péter

Cranach Vénusza bejutott a metróba

Hosszas huzavona után szombaton megadta magát a londoni közlekedési hatóság: engedélyezte ugyanis, hogy a brit főváros metróállomásain id. Lucas Cranach (1472-1553) Vénuszával reklámozzák a 16. századi nagy német festő márciusban nyíló kiállítását.
2008. február 17. vasárnap 13:51 - Hírextra
A szőke copfos, meztelen istennőt ábrázoló festményt, amely a londoni Királyi Szépművészeti Akadémia tárlatára csábított, túlságosan is figyelemfelhívónak érezték az illetékesek és nem engedélyezték annak elhelyezését a metróban. Döntésükben arra a szabályzatra hivatkoztak, mely szerint tilos minden olyan reklám, "amely szexualizált módon mutat be férfiakat, nőket és gyermekeket, vagy pedig félig vagy teljesen meztelenül ábrázol testeket nyíltan szexuális összefüggésben".

"Tekintettel kell lennünk valamennyi utasunkra, és vigyáznunk kell arra, hogy ne sokkoljuk őket a reklámplakátokkal" - nyilatkozta még a hét elején a londoni közlekedési társaság, a Transport for London szóvivője.

A TFL azonban végül felülvizsgálta saját döntését. Az indoklás egyszerű volt: ítélhetnek mindig helyesen abban a reklámáradatban, amellyel folyamatosan bombázzák őket. A valódi ok azonban az volt, hogy a TFL köznevetség tárgyává lett e viktoriánusan prűd döntésével. John Whittingdale, a brit képviselőház kulturális és médiabizottságának elnök egyenesen "debilnek" nevezte a tilalmat, de még a tiszteletre méltó Királyi Akadémia is felháborodásának adott hangot: "Nevetséges, hogy napjainkban nem lehet plakátot készíteni egy 500 évvel ezelőtti festményből" - mondta hitetlenkedve az akadémia szóvivője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását