2024. április 19. - Emma

Bush a pakisztáni helyzetről

George Bush szerint még a pakisztáni választások előtt fel kellene oldani az országban érvényben lévő szükségállapotot, és az amerikai elnök Pervez Musarraf elnök meggyőzésére különleges követet is küld Pakisztánba, közölték tisztségviselők kedden.
2007. november 13. kedd 18:51 - Hírextra
Feltételezések szerint a héten Iszlámábádba látogató John Negroponte közvetíti majd Bush elnök üzenetét.

Az amerikai elnök szóvivője még hétfőn közölte, hogy Bush a szükségállapot feloldását szeretné a januárra kitűzött választások előtt, hogy biztosítva legyen a szabad választás. Musarraf elnök viszont vasárnap úgy nyilatkozott, hogy a választásokat szükségállapot alatt fogják megtartani, hogy így biztosítsák annak tisztességes lebonyolítását.

Közben Pakisztán elutasította a volt brit gyarmatokból álló Nemzetközösség 10 napos ultimátumát az alkotmány helyreállítására. Iszlámábád mély csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a Nemzetközösség kizárással fenyegette meg, ha tíz napon belül nem vonja vissza a november harmadikán bejelentett szükségállapotot.

Pakisztánban november 3-án hirdetett szükségállapotot Pervez Musarraf elnök, felfüggesztette az alkotmányt, majd elbocsátotta a legfelsőbb bíróság vele szembeszegülő vezetőjét. Musarraf azzal indokolta döntését, hogy a bírói testület döntéseivel akadályozta a terrorizmus elleni harcot. Ellenzékiek szerint viszont az elnök attól félt, hogy a legfelsőbb bíróság nem engedélyezte volna, hogy harmadszor is elfoglalja az elnöki széket.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását