2024. április 28. - Valéria

Támad a tél!

Ha akarjuk, ha nem, itt van a tél. Éjszakánként fagypont alá csökken a hőmérséklet, hűvös, szeles, télies lesz az idő, és tegnap a havazás is megérkezett. Azok után, hogy Ausztria egyes részein majd egyméteres a hó hullott súlyos közlekedési problémákat o
2007. november 12. hétfő 19:05 - Malina Adrienn
Tegnap a délutáni órákra fokozatosan megvastagodott a felhőzet, amiből az ország középső és északi részén hó esett, délebbre havas eső, eső hullott. Bár a legtöbb helyen még elolvad a hó, a hátramaradó nedvesség miatt az útburkolat csúszós, ami fokozott figyelmet kíván.

Az időjárás-jelentésekben jó előre felhívták a figyelmünket, hogy az idei tél valóban meg fog érkezni, nem csak álcázva, mint tavaly. Ennek ellenére az autósok nyári gumikon csúszkáltak az utakon, pedig lehet, olcsóbb lett volna, ha mindezt a városligeti műjégpályán teszik, korcsolyával a lábukon.

Egyes helyeken, így a 8-as és a 88-as főutakon már dolgoztak a sószórók, hogy csökkentsék a síkosságot. Budapesten az erőteljes havazás miatt a Fővárosi Közterületfenntartó Zrt. hatvan célgéppel végezte az utak síkosságmentesítését, illetve a budai oldalon már a hó eltakarítást is.

A közúti közlekedés kevésbé sínylette meg a hirtelen jött telet. A BKV fődiszpécsere elmondta, hogy elsősorban a téli gumik nélkül közlekedő személyautók akadályozzák a buszok útját. Érdemes tehát autóinkat felkészíteni a télre, egy esetleges elakadásra, műszaki hibára: legyen a tankban elég üzemanyag a fűtéshez, és folyadék az utasoknak. Ideje ellenőrizni az akkumulátorok állapotát is. Magunkon és másokon is segítünk azzal, hogy nem okozunk torlódást, és nem rémülünk meg a lehulló, fehér hópelyhektől.

A vonatoknak is elég pár centi hó, hogy romba dőljön a MÁV menetrendje. Leginkább a váltóállítás okoz gondot, pedig még nincs is igazán hideg. Tegnap este Kelenföldön az átlagos késések 20-70 perc között változtak. Úgyhogy ott sem jobb a helyzet, mint az utakon.

Az Északi-középhegységben, a Mátrában és a Bükkben 10-20 centiméteresre hízott a hótakaró az intenzív, záporszerű hóesést követően. Mindkét hegységben, így a Mátra nógrádi és hevesi oldalán is téli útviszonyokra kell számítaniuk a közlekedőknek.



A hazai hegyek hóvastagsága még nem alkalmas a síelésre, sőt a szánkózás és a hóember építés is bajos. A szomszéd országoknak már nincsenek ilyen gondjai. Napok óta változó intenzitással havazik északi szomszédunknál, a szlovákoknál. A hétvégén kinyitott a csorba-tavi Interski sípálya is, de nagyon valószínűsíthető, hogy további kedvező időjárás esetén további szlovák pályák is követni fogják a példáját. A havazásokat szinte mindenhol heves széllökések kísérik.

A hozzánk még elérhető távolságban található Ski amadé pályarendszerben ma reggelre igencsak meghízott a hó mennyisége. Számos helyen a leesett hó nagysága eléri vagy meghaladja a másfél méteres vastagságot. Az alábbi hójelentés a ma reggeli állapotot mutatja. Egyes pályán kívüli helyeken több mint két méteres a hó.

Tél
A tél a mérsékelt égöv egyik évszaka. Trópusi illetve száraz égövi tájakon nem létezik. Télen a legrövidebbek a nappalok és leghidegebb az időjárás. A Föld északi féltekéjén december, január és február, míg a Föld déli féltekéjén június, július és augusztus a tél hónapjai. A csillagászati tél a téli napfordulótól a tavaszi napéjegyenlőségig tart, tehát az északi féltekén december 21-március 20., a déli féltekén pedig június 21-szeptember 23. közé esik. Ilyenkor hullik a legtöbb csapadék is, elsősorban hó formájában.
Donovalyban több, mint 30 cm a hó vastagsága mindkét oldalon. Ha továbbra is maradnak a kedvező feltételek, akkor a hétvégén megnyitják a Zahradiste oldalt és elindul a négyszemélyes ülőlift, a mellette található és az erdő szélén üzemelő korongos lift, valamint az előbbi liftekhez közlekedő másik korongos.

Bár a novemberi havazás kétségtelenül nem megy ritkaságszámba a szomszédos országban, de ilyen mennyiségben és ebben az időpontban mégis szokatlannak számít. Az osztrák meteorológusok szerint 30-50 éve nem volt a mostanihoz hasonló időjárás Ausztriában, legalábbis november első felében.

Tirolban már hóriadót fújtak a szakemberek, és sürgetik az illetékes hatóságokat, hogy készüljenek fel az intenzív havazásra! Több helyen 40-50 cm friss hó esett, de az időjósok arra figyelmeztetnek, miszerint ez csak gyengéd előszele annak, ami az elkövetkező napokban várható, ugyanis északról egy markáns hidegfront közeledik.

Hazánkban a várható időjárás: Szerdán érintheti a Kárpát-medencét dél felől egy mediterrán ciklon, főként az ország déli felén várhatunk a jelen számítások szerint havazást. A hét második felében sem várható napos idő. Időről-időre érinthetik térségünket a csapadékot adó felhőrendszerek, egyedül pénteken számíthatunk csapadékmentes időjárásra, hiszen a hétvégén újabb havazások lehetősége is fennáll. A hőmérsékletek egész héten az ilyenkor megszokottnál több fokkal hűvösebb módon alakulnak, így kora télies időjárású hét előtt állunk - írja a metnet.hu oldal.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását