2024. május 2. - Zsigmond

Szakértői összefoglaló a klímaváltozásról

Az ENSZ vezető klímaváltozási szakértői a spanyolországi Valenciában gyűltek össze hétfőn, hogy a globális felmelegedésről szóló jelentésüket összegezzék a politikusok számára. Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület szombaton tárja a nyilvánosság elé a
2007. november 12. hétfő 12:42 - Hírextra
A 2500 oldalas állásfoglalásból szombatra egy 25 oldalas kivonat készül, amelyhez hetvenoldalas technikai összegzést is csatolnak a tudósok. Az eredeti jelentés megállapította, hogy az általános felmelegedést elsősorban emberi tevékenység okozza, és az éghajlatváltozás megelőzése nagyrészt a következő 20-30 év erőfeszítéseitől függ majd.

A jövő hónapban rendezik a kormányok találkozóját az indonéziai Balin. A világ vezetőinek az IPCC-jelentés konklúzióinak megfelelő nyomással kell szembenézniük a széndioxid-kibocsátás és a megújuló energiaforrások támasztotta kérdések hathatós megválaszolásában.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület, az IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) mérföldkőnek számító jelentéséért Al Gore egykori amerikai alelnökkel megosztva éppen egy hónapja, október 12-én kapta meg az idei Nobel-békedíjat.

Az IPCC-t két szakosított ENSZ-szervezet, a Meteorológiai Világszervezet (WMO) és az ENSZ Környezetvédelmi Program (UNEP) hozta létre. Körülbelül háromezer tudóst tömörít: óceánkutatókat, sarkkutatókat, környezetvédőket és más szakértőket. A szervezet a világ legtekintélyesebb tudományos testülete a globális fölmelegedés és hatásai témakörében.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását