2024. március 3. - Kornélia

Orvosok nyílt levele

A szabad és biztonságos szülésért közösen fellépő tíz orvos nyílt levélben állt az otthon szülés szabályozása mellé, melyben a hatályos törvényeknek megfelelően diszkréciót kérnek az otthon szülést vállalóknak - írta a hétfői Népszabadság.
2007. november 12. hétfő 08:42 - Hírextra

"Kérjük a kórházakban és a mentőszolgálatnál dolgozó orvosokat, szakdolgozókat, hogy a hatályos törvényeknek megfelelően semmilyen információt önhatalmúlag ne szolgáltassanak ki. Az orvosi tevékenységgel kapcsolatban is mindenkit megillet az ártatlanság vélelméhez, illetve a jó hírnévhez való jog. Ezért sem Geréb Ágnes, sem más, az otthon szüléssel kapcsolatban közreműködő orvos, szülésznő szakmai döntését ne minősítsék addig, amíg a megfelelő szakmai döntéseket az arra hivatott testületek meg nem hozzák" - írják nyílt levelükben azok az orvosok, akiknek állásfoglalását a lap ismerteti.

A Szebik Imre orvos-bioetikus és Lobmayer Péter kezdeményezésére született dokumentum szerint nemzetközi adatok bizonyítják, hogy a tervezett otthon szülés biztonságos akkor, ha a várandósság "alacsony kockázatú".

Az otthon szülésért kiálló orvosok szerint szükség van rá, hogy a közeli kórházban haladéktalanul - és hátrányos megkülönböztetés nélkül - ellássanak minden olyan anyát, aki szülését otthon kezdte meg. De arra is, hogy az ellátást megkezdő szakemberek is elkísérhessék az anyát és gyermekét a kórházba, sőt ellátásukban ott is részt vehessenek - tették hozzá.

"Mi nem biztatunk senkit arra, hogy otthon szülje meg a gyermekét, de elvitathatatlannak tartjuk azt a jogot, hogy ezt mindenki maga döntse el, csakúgy, mint azt, hogy kit hív segítségül szüléséhez" - írják a Népszabadságban ismertetett nyílt levél szerzői.

A lap emlékeztet arra, hogy az egészségügyi tárca a héten készíti el az otthon szülés szabályozásának tervezetét, majd egyeztetésre hívja a szakmai és az emberi jogi szervezeteket, valamint az otthon szülést támogató szervezetek képviselőit, s ezután készíti el a végleges anyagot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását