2024. május 16. - Mózes, Botond

BTK vita a Parlamentben

Megkezdődött az Országgyűlésben, a Büntető Törvénykönyv tervezett módosításának általános vitája kedden. Kondorosi Ferenc az igazságügyi tárca államtitkára expozéjában elmondta, a tervezett szigorítások elsősorban a magyar és az uniós jogi szabályozás öss
2007. február 13. kedd 11:27 - Hírextra

A tervezett változtatások nyomán már azért is 3 éves börtönbüntetést lehetne kapni, ha valaki 14 év és 18 év közötti fiatalnak ellenszolgáltatást ajánl szexuális szolgáltatásért cserébe, és ugyanennyi lenne a büntetési tétele, ha valaki fiatalkorúval annak beleegyezésével közösülne vagy fajtalankodna ellenszolgáltatás fejében.

Szigorodna a nukleáris terrorcselekményekkel kapcsolatos szabályozás is, a tervezet szerint már az is büntethető lenne, ha valaki a nukleáris létesítmény üzemeltetésével vagy radioaktív anyaggal való visszaélést készítene elő.

Vagyon elleni és gazdasági bűncselekményeknél az értékhatárokat emelné a módosítás, előbbinél tízezerről húszezerre, utóbbinál ötvenezerről százezerre emelkedne az a határ, amitől már bűncselekmény és nem szabálysértés kategóriába tartozna. Így csökkene a bíróságok és nyomozóhatóságok ügyterhe.


Kondorosi Ferenc, az igazságügyi tárca államtitkára expozéjában elmondta, a tervezett szigorítások elsősorban a magyar és az uniós jogi szabályozás összehangolását szolgálják.

A Büntető Törvénykönyv módosításával megszűnik az a lehetőség, hogy az életfogytig tartó szabadságvesztést enyhébb, börtön fokozatban lehessen végrehajtani - mondta Kondorosi Ferenc igazságügyi államtitkár expozéjában kedden a parlamentben.

Az államtitkár kiemelte: a Büntető Törvénykönyvről szóló és más büntetőjogi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat módosítja a tiltott pornográf felvétellel való visszaélés tényállását.

Hozzátette: Magyarország nemzetközi kötelezettségéből fakad a terrorcselekmény előkészületének újraszabályozása is.

Mint mondta, a javaslat szerint büntetendővé válik a radioaktív anyaggal és a nukleáris létesítmény üzemeltetésével visszaélés bűncselekményeinek már az előkészülete is.

Forrás: MTI/Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását