2024. március 28. - Gedeon, Johanna

60 százalékkal kevesebben halnának meg

A biztonsági öv viselésével a baleseti halálozások száma akár 60 százalékkal csökkenhetne, a hátsó ülésen utazóknak azonban háromnegyede mégsem köti be magát - állapították megy egy felmérésben a közelmúltban.
2007. november 12. hétfő 15:57 - Hírextra

A GRSP Magyarország (Global Road Safety Partnerhsip - Partnerség a Közlekedésbiztonságért) nevű szervezet felmérése szerint leginkább a büntetési tételek növelésével és a fokozottabb ellenőrzésekkel lehetne eredményeket elérni.

A szervezet októberben két országos felmérést is készített a biztonsági öv használatával kapcsolatban. Az egyik az autósok megfigyelésén alapult, és a tényleges övhasználatot mérte autópályán, valamint lakott területen belül és kívül.

A másik, megkérdezéses vizsgálat azt kutatta, miért nem kötik be magukat a hátsó ülésen utazók.
A felmérés szerint az első üléseken utazók 67 százaléka használja az övet. Az elöl ülők leginkább az autópályákon kötik be magukat (71 százalék) míg lakott területen belül csupán 61,5 százalékuk.

A hátsó ülésen utazók esetében ezek az arányok lényegesen rosszabbak. A hátul ülők lakott területen belül mindössze 17, míg az autópályán 24,3 százalékban használják az övet.

Az okok sorában a megkérdezettek leggyakrabban azt válaszolták, rövid volt a szóban forgó utazás, illetve feledékenységgel magyarázták, miért nem kötötték be magukat.

Száz nőből tízzel több köti be magát, mint férfi. A fiatalabbak is gyakrabban csatolják be magukat, mint az idősebbek - derül ki a szervezet felméréséből.

A hazai autósok övhasználata jelentős mértékben elmarad a nyugat-európai átlagtól. (Igaz, ezt az is befolyásolja, hogy egyes országokban sok autó el sem indul addig, míg mindenki, aki a kocsiban ül, be nem kapcsolta magát, ám az ilyen autók száma Magyarországon csekély.)

Ha a magyarok ugyanekkora arányban csatolnák be magukat, akkor évente 250-300 emberrel kevesebb halna meg autóbalesetben - tudta meg az MTI Pulay Kristóftól, a szervezet felmérését közzé tevő PR-ügynökség munkatársától.

Magyarországon évente 1200 ember hal meg az utakon balesetben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását